Kod nas je održivo nosivo!

Kod nas se odgovorno postupanje s ljudima i prirodom podrazumijeva i u području proizvodnje tekstila. Zbog toga u ovom području sve više koristimo ekološki prihvatljive procese i socijalne standarde.

U svrhu promicanja održivosti i zaštite okoliša, stalno proširujemo svoj certificirani asortiman - između ostalog, asortimanom koji nosi certifikate GOTS ili "Grüner Knopf" (Zeleni gumb). Uz to, postoje i druge mjere poput pridruživanja sporazumu Detox-Commitment ili upotrebe održive radne odjeće. Tako svojim kupcima uvijek jamčimo održivu kvalitetu.

Detox

Ekološki standardi proizvodnje tekstila

Majka vješa rublje na štrik sa svojim djetetom

2011. godine Greenpeace je pokrenuo globalnu detoks-kampanju kojom je potaknuo preispitivanje modne industrije. Kampanji smo se pridružili u prosincu 2015. godine i od tada kontinuirano smanjujemo upotrebu kemikalija koje su štetne za okoliš, a koje se koriste u proizvodnji odjeće, kućnog tekstila i obuće. Istodobno poboljšavamo kvalitetu i sigurnost naših proizvoda.

Detox-Commitment

Otkako smo se pridružili kampanji Greenpeacea pod nazivom Detox-Commitment, neumorno radimo na našem cilju „Detox to zero“. To znači da se u procesu proizvodnje tekstila i obuće ne koriste kemikalije koje su štetne za ljude ili okoliš.

Do sada smo se jako približili ovom cilju. Već smo sada eliminirali velik dio štetnih tvari, uključujući skupinu kemikalija AP/APEO. Uz to, sve više i više našeg tekstila izrađeno je od organskog pamuka s certifikatom GOTS, a mnogi naši proizvodi su nositelji certifikata - na primjer njemačke državne oznake „Grüner Knopf“ (Zeleni gumb).

Naravno da ćemo se nastaviti zalagati za ekološki prihvatljivu tekstilnu proizvodnju. Pritom nećemo voditi računa samo o području upravljanja kemikalijama, zalagat ćemo se i za holističku zaštitu okoliša - od vode i tla preko biološke raznolikosti do klime. „Detox to zero“ i dalje ostaje naš veliki cilj na kojem surađujemo s našim partnerima širom svijeta.

Više informacija o kampanji Detox možete pronaći na Greenpeaceovoj internetskoj stranici www.greenpeace.org. Osim toga, možete pogledati i naš „Detox Commitment“ i „Manufacturing Restricted Substances List“ (Popis ograničenih tvari za proizvodnju) (na engleskom). 

Izvještaj o detoxu

Od 2016. godine u godišnjim izvještajima (na engleskom) prikazujemo koje smo mjere već proveli za postizanje ciljeva našeg Detox-Commitmenta. U našem izvještaju o napretku u pogledu detoksa iz 2019./2020. donosimo vam pregled glavnih ciljeva koje smo do sada postigli i ciljeva kojima ćemo i dalje težiti.

Izvještaj o detoksu za 2019./2020. godinu: Finalno izvješće
UPDATE_Kaufland_Detox_Report_2019_EN.pdf (4.4 MB)
Izvještaj o detoksu za 2018. godinu
Kaufland_Detox_Report_2018_EN.pdf (4.4 MB)
Izvještaj o detoksu za 2017. godinu
detox-report-17.pdf (2.0 MB)
Izvještaj o detoksu za 2016. godinu
detox_Report_2016_2205.pdf (8.7 MB)

Otkrivamo odakle dolaze proizvodi naše vlastite robne marke

Transparentnost nam je vrlo važna. Zbog toga ne skrivamo podrijetlo proizvoda vlastite robne marke.

U pregledu možete vidjeti tko su naši strateški važni dobavljači i odakle potječe kućanska oprema, tekstil i obuća naše vlastite robne marke. Pregled se ažurira svake godine.Održiva radna odjeća

Pravedna odjeća za naše zaposlenike 

Kao odgovorna tvrtka promičemo održivost u mnogo različitih područja. Odjeća naših zaposlenika također igra važnu ulogu u tome. Od listopada 2017. zaposlenici naših poslovnica imaju novu radnu odjeću - veliki dio kolekcije ima GOTS certifikat i napravljen je od organskog pamuka s certifikatom Faitrade.

U prvom koraku podijelili smo 2,4 milijuna održivih odjevnih predmeta. To nas čini najvećim svjetskim kupcem pamuka s certifikatom Fairtrade za odjeću za zaposlenike.

Tema održivosti vrlo nam je važna i ima izniman značaj posebice u kontekstu ekoloških i socijalnih standarda u lancu opskrbe. Lavinia Kochanski, rukovoditeljica za društveno odgovorno poslovanje (DOP) u Kauflandu International

C2C certifikat

Cradle to Cradle Certified®️ (C2C Certified)

Cradle2Cradle certifikat

Cradle to Cradle, u prijevodu “od kolijevke do kolijevke”, opisuje idealan proizvodni tijek kao zatvoreni kružni proces u kojem se ništa ne gubi - viziju ekonomije bez otpada. Izbjegavaju se prije svega materijali štetni za zdravlje i okoliš. Osim toga, sve se tvari smatraju trajnim hranjivim tvarima za prirodne ili tehničke cikluse. Postoje četiri razine certifikacije: bronca, srebro, zlato i platina.

C2C Certified temelji se na 5 osnovnih načela:  

  • Korištenje ekološki bezopasnih, zdravih sastojaka.
  • Dizajnirano za ponovnu uporabu materijala, poput recikliranja ili kompostiranja.
  • Zaštita klime i korištenje obnovljivih izvora energije.
  • Učinkovito korištenje vode i poboljšanje kakvoće vode.
  • Promicanje strategije društvene odgovornosti.
Oznaka za održivi tekstil 

Primjenjujemo međunarodno priznate standarde

Oznaka Cotton made in Africa

Pamuk proizveden u Africi (CmiA)

Pošteni prema ljudima i okolišu - za nas se to podrazumijeva. Zato kao partner inicijative Cotton made in Africa podržavamo održivi uzgoj pamuka u Africi. CmiA je međunarodno priznati standard i inicijativa zaklade AID BY TRADE FOUNDATION. Od 2005. godine CmiA se zalaže za zaštitu okoliša i poboljšanje uvjeta života i rada za male poljoprivrednike i radnike u Africi.

Tri glavna elementa Cmia-standarda: 

  • Ljudi: CmiA podržava male poljoprivrednike i zalaže se za ravnopravnost spolova, zapošljavanje dostojno čovjeka i dječja prava.  
  • Planet: CmiA štiti tlo, vodu, biološku raznolikost, okoliš i klimu. Osim toga se izbjegavaju genetski modificirani organizmi i smanjuju negativni učinci zaštite bilja.
  • Prosperitet: CmiA olakšava pristup visokokvalitetnim resursima, povećava produktivnost i kvalitetu vlakana.

Svojim proizvodima s oznakom Cotton made in Africa, dajemo dragocjen doprinos promicanju održivog uzgoja pamuka i zaštiti okoliša u Africi. Više informacija dostupno je na www.cottonmadeinafrica.org

Pečat Global Recycled Standard

Global Recycled Standard (GRS)

Najbolji način za izbjegavanje otpada jest recikliranje i ponovna upotreba. Zbog toga mnogi naši proizvodi nose GRS-oznaku. Uz pomoć GRS-a možemo zabilježiti točan udio recikliranih materijala u proizvodu i na taj način umanjiti ekološke i kemijske rizike.

Ako proizvod sadrži najmanje 50 % recikliranog materijala, može se koristiti GRS-logotip. No naša nastojanja idu puno dalje od toga i uvijek težimo što većem udjelu recikliranog materijala.

Daljnje informacije dostupne su na textileexchange.org.

Organic Content Standard (OCS)

Što je veći udio ekološkog materijala u proizvodu, to je bolje za okoliš. Pomoću standarda Organic Content Standard 100 (OCS 100) i Organic Content Standard (OCS blended) možemo precizno odrediti taj udio i pratiti sirovinu od početka do kraja.

Time što mnoge naše proizvode certificiramo OCS-certifikatom, dajemo vrijedan doprinos organskoj poljoprivredi, a time i zaštiti okoliša.

Više informacija dostupno je na: www.textileexchange.org

Oznaka OCS 100

Samo proizvodi koji sadrže između 95-100 % ekološkog materijala smiju nositi oznaku OCS 100. Standard omogućuje evidentiranje sadržaja i količine ekološkog materijala u proizvodu te praćenje sirovina duž cijelog proizvodnog lanca.

Pritom se u obzir uzima prerada, proizvodnja, pakiranje, označavanje, kao i trgovina i distribucija proizvoda.

Oznaka OCS blended

Samo proizvodi koji sadrže 5-95 % ekološkog materijala smiju nositi oznaku OCS blended. Standard omogućuje evidentiranje sadržaja i količine ekološkog materijala u proizvodu i praćenje sirovina duž cijelog proizvodnog lanca. Pritom se u obzir uzima prerada, proizvodnja, pakiranje, označavanje, kao i trgovina i distribucija proizvoda.

Naše vlastite održive marke

Trudimo se vlastite robne marke tekstila proizvoditi održivije i kvalitetnije. Kako biste mogli izravno vidjeti koji se proizvodni standardi koriste, svoje održive proizvode obilježavamo gore spomenutim oznakama. Doznajte više o našim vlastitim robnim markama tekstila. Zajedno činimo razliku.


Djela, ne riječi

I ovo vas može zanimati

Lanac
opskrbe
Frau erntet Kaffee

Napredujemo u uspostavljanju ambicioznih standarda u cijelom opskrbnom lancu proizvoda vlastite marke. Činimo svoje lance vrijednosti što transparentnijima.

Smanjenje
Plastike
Plastikmüll

Potrošnju plastike želimo smanjiti za najmanje 20 posto u svim zemljama u kojima smo zastupljeni do 2025. godine. Planiramo i daljnje mjere kojima ćemo objaviti rat plastici.

Zaštita
klime

Naše se aktivnosti kreću od upotrebe energetski učinkovite tehnologije i ekološki osviještenog planiranja novih zgrada do klimatski prihvatljivih logističkih procesa i izbjegavanja otpada.