Kod nas je održivo nosivo!

Kod nas se odgovorno postupanje s ljudima i prirodom podrazumijeva i u području proizvodnje tekstila. Zbog toga u ovom području sve više koristimo ekološki prihvatljive procese i socijalne standarde.

U svrhu promicanja održivosti i zaštite okoliša, stalno proširujemo svoj certificirani asortiman - između ostalog, asortimanom koji nosi certifikate GOTS ili "Grüner Knopf" (Zeleni gumb). Uz to, postoje i druge mjere poput pridruživanja sporazumu Detox-Commitment ili upotrebe održive radne odjeće. Tako svojim kupcima uvijek jamčimo održivu kvalitetu.

Detox

Ekološki standardi proizvodnje tekstila

Majka vješa rublje na štrik sa svojim djetetom

2011. godine Greenpeace je pokrenuo globalnu detoks-kampanju kojom je potaknuo preispitivanje modne industrije. Kampanji smo se pridružili u prosincu 2015. godine i od tada kontinuirano smanjujemo upotrebu kemikalija koje su štetne za okoliš, a koje se koriste u proizvodnji odjeće, kućnog tekstila i obuće. Istodobno poboljšavamo kvalitetu i sigurnost naših proizvoda.

Detox-Commitment

Otkako smo se pridružili kampanji Greenpeacea pod nazivom Detox-Commitment, neumorno radimo na našem cilju „Detox to zero“. To znači da se u procesu proizvodnje tekstila i obuće ne koriste kemikalije koje su štetne za ljude ili okoliš.

Do sada smo se jako približili ovom cilju. Već smo sada eliminirali velik dio štetnih tvari, uključujući skupinu kemikalija AP/APEO. Uz to, sve više i više našeg tekstila izrađeno je od organskog pamuka s certifikatom GOTS, a mnogi naši proizvodi su nositelji certifikata - na primjer njemačke državne oznake „Grüner Knopf“ (Zeleni gumb).

Naravno da ćemo se nastaviti zalagati za ekološki prihvatljivu tekstilnu proizvodnju. Pritom nećemo voditi računa samo o području upravljanja kemikalijama, zalagat ćemo se i za holističku zaštitu okoliša - od vode i tla preko biološke raznolikosti do klime. „Detox to zero“ i dalje ostaje naš veliki cilj na kojem surađujemo s našim partnerima širom svijeta.

Više informacija o kampanji Detox možete pronaći na Greenpeaceovoj internetskoj stranici www.greenpeace.org. Osim toga, možete pogledati i naš „Detox Commitment“ i „Manufacturing Restricted Substances List“ (Popis ograničenih tvari za proizvodnju) (na engleskom). 

Izvještaj o detoxu

Od 2016. godine u godišnjim izvještajima (na engleskom) prikazujemo koje smo mjere već proveli za postizanje ciljeva našeg Detox-Commitmenta. U našem izvještaju o napretku u pogledu detoksa iz 2019./2020. donosimo vam pregled glavnih ciljeva koje smo do sada postigli i ciljeva kojima ćemo i dalje težiti.

Izvještaj o detoksu za 2019./2020. godinu: Finalno izvješće
Detox_izvjestaj_2019..pdf (4.4 MB)
Izvještaj o detoksu za 2018. godinu
Detox_izvjestaj_2018.pdf (4.4 MB)
Izvještaj o detoksu za 2017. godinu
Detox_izvjestaj_2017.pdf (2.0 MB)
Izvještaj o detoksu za 2016. godinu
detox_Report_2016_2404.indd (8.7 MB)

Otkrivamo odakle dolaze proizvodi naše vlastite robne marke

Transparentnost nam je vrlo važna. Zbog toga ne skrivamo podrijetlo proizvoda vlastite robne marke.

U pregledu možete vidjeti tko su naši strateški važni dobavljači i odakle potječe kućanska oprema, tekstil i obuća naše vlastite robne marke. Pregled se ažurira svake godine.Održiva radna odjeća

Pravedna odjeća za naše zaposlenike 

Kao odgovorna tvrtka promičemo održivost u mnogo različitih područja. Odjeća naših zaposlenika također igra važnu ulogu u tome. Od listopada 2017. zaposlenici naših poslovnica imaju novu radnu odjeću - veliki dio kolekcije ima GOTS certifikat i napravljen je od organskog pamuka s certifikatom Faitrade.

U prvom koraku podijelili smo 2,4 milijuna održivih odjevnih predmeta. To nas čini najvećim svjetskim kupcem pamuka s certifikatom Fairtrade za odjeću za zaposlenike.

Tema održivosti vrlo nam je važna i ima izniman značaj posebice u kontekstu ekoloških i socijalnih standarda u lancu opskrbe. Lavinia Kochanski, rukovoditeljica za društveno odgovorno poslovanje (DOP) u Kauflandu International

Održivi materijali

Održive alternative u proizvodnji tekstila

Neprestano tražimo nove inovativne i održive materijale kako bismo našim kupcima i pri kupovini odjeće mogli ponuditi održivu alternativu. U različitim akcijskim tjednima stoga nudimo tekstilne proizvode od sljedećih materijala:


YKK NATULON® Recycled Zippers

YKK Seal

YKK je kratica za Yoshida Kogyo Kabushikikaisa i japanski je proizvođač rješenja za zatvaranje. YKK se obvezuje obavljati svoje poslovne aktivnosti uvijek u skladu s okolišem. Iz tog se razloga u svim područjima poslovanja poštuju ekološki aspekti, od razvoja do proizvodnje, prilikom zbrinjavanja kao i recikliranja. Gotovo svi YKK proizvodi zadovoljavaju primjerice STANDARD 100 by OEKO TEX ®. Uz to kod odabranih proizvoda iz našeg asortimana postoje NATULON ® patentni zatvarači od recikliranog materijala. Pritom jeprvenstveno traka na patentnom zatvaraču izrađena od reciklirane plastike (PET). Odgovarajuće proizvode možete prepoznati po sivom šesterokutnom pečatu.

Ostale informacije možete pronaći na www.ykkdigitalshowroom.com/en/

Recycled Claim Standard (RCS)

Der Recycled Claim Standard wird für Produkte angewendet, die zu mindestens 5 % aus recyceltem Material bestehen. Jede Produktionsstufe muss entsprechend zertifiziert sein, beginnend beim Recycling und endend beim letzten Verkäufer.

Die Ziele des RCS sind:

 • Das primäre Ziel des RCS ist es, den Einsatz von Recyclingmaterialien zu erhöhen
 • Ausrichtung von Recycling-Definitionen über mehrere Anwendungen hinweg
 • Rückverfolgung von recycelten Eingangsmaterialien
 • Verbrauchern ein Werkzeug zur Verfügung zu stellen, um fundierte Entscheidungen zu treffen
 • Sicherstellung, dass die Materialien tatsächlich recycelt und im endgültigen Produkt sind

Recycled Claim Standard (RCS)

Der Recycled Claim Standard wird für Produkte angewendet, die zu mindestens 5 % aus recyceltem Material bestehen. Jede Produktionsstufe muss entsprechend zertifiziert sein, beginnend beim Recycling und endend beim letzten Verkäufer.

Die Ziele des RCS sind:

 • Das primäre Ziel des RCS ist es, den Einsatz von Recyclingmaterialien zu erhöhen
 • Ausrichtung von Recycling-Definitionen über mehrere Anwendungen hinweg
 • Rückverfolgung von recycelten Eingangsmaterialien
 • Verbrauchern ein Werkzeug zur Verfügung zu stellen, um fundierte Entscheidungen zu treffen
 • Sicherstellung, dass die Materialien tatsächlich recycelt und im endgültigen Produkt sind
Oznaka za održivi tekstil

Primjenjujemo međunarodno priznate standarde

Pamuk proizveden u Africi (CmiA)

Cotton made in Africa Seal

Pošteni prema ljudima i okolišu - za nas se to podrazumijeva. Zato kao partner inicijative Cotton made in Africa podržavamo održivi uzgoj pamuka u Africi. CmiA je međunarodno priznati standard i inicijativa zaklade AID BY TRADE FOUNDATION. Od 2005. godine CmiA se zalaže za zaštitu okoliša i poboljšanje uvjeta života i rada za male poljoprivrednike i radnike u Africi.

Tri glavna elementa Cmia-standarda: 

 • Ljudi: CmiA podržava male poljoprivrednike i zalaže se za ravnopravnost spolova, zapošljavanje dostojno čovjeka i dječja prava.  
 • Planet: CmiA štiti tlo, vodu, biološku raznolikost, okoliš i klimu. Osim toga se izbjegavaju genetski modificirani organizmi i smanjuju negativni učinci zaštite bilja.
 • Prosperitet: CmiA olakšava pristup visokokvalitetnim resursima, povećava produktivnost i kvalitetu vlakana.

Svojim proizvodima s oznakom Cotton made in Africa, dajemo dragocjen doprinos promicanju održivog uzgoja pamuka i zaštiti okoliša u Africi. Više informacija dostupno je na www.cottonmadeinafrica.org

Global Recycled Standard (GRS)

GRS seal

Recikliranjem i ponovnom upotrebom smanjujemo otpad. Stoga mnogi naši proizvodi nose oznaku GRS. Uz pomoć oznake Global Recycled Standard možemo evidentirati točan udio recikliranog materijala u proizvodu i pratiti ga kroz proizvodni lanac. Osim toga, takvi proizvodi ispunjavaju društvene i ekološke zahtjeve u pogledu obrade materijala i uporabe kemikalija.

Ako proizvod sadrži minimalno 50 posto recikliranog materijala, onda se može koristiti oznaka GRS. Međutim, naši standardi zahtijevaju mnogo više od toga i uvijek prednost dajemo što većem udjelu recikliranog materijala.

Više informacija pronađi na www.textileexchange.org

MADE IN GREEN by OEKO-TEX®

Cilj standarda MADE IN GREEN by OEKO-TEX® je osigurati sljedivost proizvoda putem jedinstvenog ID-ja proizvoda ili QR koda. U skladu sa smjernicama OKEO-TEX®, ispituju se štetne tvari u proizvodima, koji se proizvode na održiv način odnosno ekološki prihvatljiv i društveno odgovoran način. Za to je potrebna transparentnost svih procesa proizvodnje tekstila u lancu opskrbe. Preduvjet za MADE IN GREEN je certifikacija proizvoda prema STANDARDU 100 od strane OEKO-TEX-a®. Kako bi se osigurala proizvodnja tekstila ekološki prihvatljivim procesima u društveno prihvatljivim radnim uvjetima, proizvodni pogoni moraju biti certificirani prema STeP-u od strane OEKO-TEX-a®. Tekstil s oznakom MADE IN GREEN by OEKO-TEX® podrazumijeva:

- ekološki prihvatljivu proizvodnju

- sigurnost proizvoda i potrošača

- društvenu odgovornost i sigurnost na radnom mjestu

– sljedivost i transparentne lance opskrbe

Dodatne informacije potraži na www.madeingreen.com

Leather Working Group

Seal leather working group

Kaufland je član dobrotvorne organizacije Leather Working Group koja je odgovorna za vodeći svjetski ekološki certifikat za industriju prerade kože. Grupa s više dionika, LWG ima više od 1300 članova u cijelom lancu opskrbe kožom.

LWG od 2005. radi na razvoju najbolje ekološke prakse u industriji i daje smjernice za kontinuirano poboljšanje. 

Ostale informacije možete pronaći na www.leatherworkinggroup.com.

Recycled Claim Standard (RCS)

Recycled Claim Standard primjenjuje se kod proizvoda koji se sastoje od najmanje 5% recikliranog materijala. Svaka faza proizvodnje mora biti certificirana na odgovarajući način, počevši od recikliranja pa sve do krajnjeg trgovca.

Ciljevi RCS-a:

 • Primarni cilj standarda RCS je povećati primjenu recikliranih materijala
 • Uskladiti definicije recikliranih materijala u različitim primjenama
 • Osigurati sljedivost recikliranih ulaznih materijala
 • Pružiti potrošačima alat na temelju kojeg mogu donositi informirane odluke
 • Osigurati da su materijali doista reciklirani i da se nalaze u konačnom proizvodu
Oznaka RCS 100

Recycled Claim Standard 100 odnosi se na proizvode koji se sastoje od najmanje 95% recikliranog materijala.

Više informacija pronađi na www.recycledclaim.org.

Oznaka RCS blended

Recycled Claim Standard blended odnosi se na proizvode koji sadrže minimalno 5 i maksimalno 94 % recikliranog materijala.    

Više informacija pronađi na www.recycledclaim.org.

Organic Content Standard (OCS)

Što je veći udio ekološkog materijala u proizvodu, to je bolje za okoliš. Pomoću standarda Organic Content Standard 100 (OCS 100) i Organic Content Standard (OCS blended) možemo precizno odrediti taj udio i pratiti sirovinu od početka do kraja.

Time što mnoge naše proizvode certificiramo OCS-certifikatom, dajemo vrijedan doprinos organskoj poljoprivredi, a time i zaštiti okoliša.

Više informacija dostupno je na: www.textileexchange.org

Oznaka OCS 100

Samo proizvodi koji sadrže između 95-100 % ekološkog materijala smiju nositi oznaku OCS 100. Standard omogućuje evidentiranje sadržaja i količine ekološkog materijala u proizvodu te praćenje sirovina duž cijelog proizvodnog lanca.

Pritom se u obzir uzima prerada, proizvodnja, pakiranje, označavanje, kao i trgovina i distribucija proizvoda.

Oznaka OCS blended

Samo proizvodi koji sadrže 5-95 % ekološkog materijala smiju nositi oznaku OCS blended. Standard omogućuje evidentiranje sadržaja i količine ekološkog materijala u proizvodu i praćenje sirovina duž cijelog proizvodnog lanca. Pritom se u obzir uzima prerada, proizvodnja, pakiranje, označavanje, kao i trgovina i distribucija proizvoda.

Naše vlastite održive marke

Trudimo se vlastite robne marke tekstila proizvoditi održivije i kvalitetnije. Kako biste mogli izravno vidjeti koji se proizvodni standardi koriste, svoje održive proizvode obilježavamo gore spomenutim oznakama. Doznajte više o našim vlastitim robnim markama tekstila. Zajedno činimo razliku.


Djela, ne riječi

I ovo vas može zanimati

Lanac
opskrbe
Frau erntet Kaffee

Napredujemo u uspostavljanju ambicioznih standarda u cijelom opskrbnom lancu proizvoda vlastite marke. Činimo svoje lance vrijednosti što transparentnijima.

Smanjenje
Plastike
Plastikmüll

Potrošnju plastike želimo smanjiti za najmanje 20 posto u svim zemljama u kojima smo zastupljeni do 2025. godine. Planiramo i daljnje mjere kojima ćemo objaviti rat plastici.

Zaštita
klime

Naše se aktivnosti kreću od upotrebe energetski učinkovite tehnologije i ekološki osviještenog planiranja novih zgrada do klimatski prihvatljivih logističkih procesa i izbjegavanja otpada.