Ekološka svijest svima nam dobro stoji

Svjesno postupanje prema prirodi i okolišu igra sve važniju ulogu za nas u širokom rasponu područja. Proizvodnja tekstila pritom nije iznimka, i ovdje su ekološki procesi sve više u modi.

Budući da nam je zaštita okoliša vrlo važna i u ovom slučaju svjesno preuzimamo obvezu. Kad god je to moguće, za svoj tekstil koristimo pamuk organskog podrijetla. GOTS certifikat (Global Organic Textile Standard) jamči održivu i društveno odgovornu proizvodnju tekstila, stvarajući tako veliku transparentnost i vjerodostojno osiguranje kvalitete za naše kupce.

Značenje

Što je GOTS?

Global Organic Textile Standard (GOTS) predstavlja ekološku i društveno odgovornu proizvodnju tekstila širom svijeta. Razvile su ga vodeće međunarodne organizacije za standard te pokrenule 2006. godine.

"GOTS organic"- Oznaka

Oznaka "GOTS organic" označava tekstilne proizvode koji se sastoje od najmanje 95% organski proizvedenih prirodnih vlakana. Svi korišteni kemijski aditivi, kao što su bojila i pomoćna sredstva moraju zadovoljiti određene ekološki relevantne i toksikološke kriterije. Minimalni socijalni standardi također su dio standarda i provjeravaju se.

"GOTS %"- Oznaka

Oznaka "GOTS xx%" označava tekstilne proizvode koji se sastoje od najmanje 70% do 94% organski proizvedenih prirodnih vlakana. Svi korišteni kemijski aditivi, kao što su bojila i pomoćna sredstva moraju zadovoljiti određene ekološki relevantne i toksikološke kriterije. Minimalni socijalni standardi također su dio standarda i provjeravaju se.

OLD-ac-mmdu-gots-logo-conversion.tif

GOTS "Made with organic – in conversion materials" - Oznaka

Oznaka GOTS "Made with organic – in conversion materials" identificira tekstilne proizvode čije su sirovine bile u procesu pretvorbe iz konvencionalnog pamuka u organski pamuk u vrijeme uzgoja. Svi kemijski aditivi koji se koriste u gotovom tekstilu, kao što su boje i pomoćna sredstva moraju zadovoljiti određene ekološki relevantne i toksikološke kriterije. Minimalni socijalni standardi također su dio standarda i provjeravaju se. Ovdje također vrijede iste stroge granične vrijednosti i GOTS kriteriji.

GOTS područje

Ekološki uzgoj

Uobičajeni pamuk troši puno vode u svom uzgoju. Zbog toga za većinu tekstila koristimo organski pamuk s certifikatom GOTS: deblji sloj humusa bolje čuva vlagu i stoga mu je potrebno manje zalijevanja. Uz to, ne koristimo pesticide, fungicide ili druge tvari štetne za okoliš.

Smanjeni udio štetnih tvari

Također, tijekom daljnje obrade koriste se samo ekološki prihvatljive tvari. Svi proizvodi s certifikatom GOTS sadrže manji udio štetnih tvari i stoga su puno prihvatljiviji za krajnje korisnike.

Pravedni uvjeti

Na umu nemamo samo svoju ekološku, već i društvenu odgovornost. GOTS certifikat osigurava poštivanje socijalnih standarda u cijelom proizvodnom lancu.

Naš pamuk: prirodno gnojen i ručno bran

GOTS

Kemijski defolijanti su tabu

GOTS

Tekstil se izbjeljuje na bazi kisika

GOTS

Pravednost od sadnje do gotovog proizvoda

GOTS
GOTS i Kaufland

Što očekivati?

Od 2018. posjedujemo certifikat GOTS. Ekološka odgovornost, dakle, ne završava kod dobavljača, već kod nas. Kad god je to moguće, za svoj tekstil koristimo pamuk organskog podrijetla, certificiran prema GOTS standardu. U budućnosti ćemo to još i pojačati. Konačno, upotreba organskog pamuka certificiranog prema GOTS standardu u našim tekstilnim proizvodima Oyanda®, Liv & Bo®, Kuniboo®, Newcential®, Townland®, Hip & Hopps®, pruža nam mogućnost da preuzmemo odgovornost i budemo pravedni - prema prirodi i ljudima.