Zaštita okoliša i klime

Zaštita okoliša i klime

Samo govoriti o ekološkim mjerama za nas nije dovoljno – mi djelujemo! U svim područjima tvrtke dosljedno provodimo mjere vezane uz zaštitu okoliša i klime. Naše brojne aktivnosti sežu od primjene energetski učinkovite tehnike i ekološki osviještenog projektiranja novih građevina preko logističkih procesa koji nisu štetni za klimu do izbjegavanja otpada.

Rashladni sustav industrijskog hlađenja

Energetski učinkovita tehnika

Rashladni sustav industrijskog hlađenja

Kod nas hladnoća zagrijava

Primarni ekološki cilj za naše poslovnice je smanjenje potrošnje energije i emisije CO². Zbog toga u svojim poslovnicama koristimo energetski učinkovitu tehniku. Konkretno, svoje poslovnice grijemo preko tzv. rashladnih sustava industrijskog hlađenja. Ta tehnologija omogućuje nam očuvanje prirodnih resursa: umjesto goriva kao što su nafta, plin ili drva, poslovnice se gotovo u cijelosti zagrijavaju otpadnom toplinom rashladnih vitrina.

Inovativne tehnologije u praksi

Već nekoliko godina istražujemo različite aspekte uštede energije pri izgradnji te smo pronašli brojne potencijale za uštedu energije koje možemo koristiti s obzirom na rashladni sustav industrijskog hlađenja. Prije nego što se određena tehnologija implementira u veći broj poslovnica, mora se pokazati učinkovitom u praksi. Tijekom testnog razdoblja, tehnologija rashladnog sustava i i interakcija pojedinih komponenti se dalje optimira. Poboljšana tehnologija primjenjuje se i u prizemnim i u višekatnim objektima.

Rashladni sustav industrijskog hlađenja tijekom zime

Zahvaljujući rashladnom sustavu industrijskog hlađenja, do sada neiskorištena otpadna energija tijekom zime postaje korisna i može pokriti više od 80 posto potrebne količine topline. Otpadna toplina doprema se u industrijsko podno grijanje postavljeno ispod cijele prodajne površine. Tlo i podne ploče služe kao spremnici i mogu optimalno iskoristiti niske temperature predzagrijavanja od 38 do 40 ºC.

Korištenje pohranjene topline

Daljnji potrošači pohranjene energije su sustav ventilacije, zračna zavjesa na ulazima te grijalice u uredskim i društvenim prostorijama. U uredskim i društvenim prostorijama postoji i dodatno podno grijanje, usporedivo s klasičnim podnim grijanjem koje se postavlja prilikom gradnje stanova. Preostala potrebna toplina dobiva se zračno-vodenim crpkama intergriranim u rashladni sustav industrijskog grijanja.

Rashladni sustav industrijskog hlađenja tijekom ljeta

U ljetnom pogonu dodatno instalirani kompresori generiraju dovoljno hladnoće za opskrbu ventilacijskog sustava i industrijskog podnog grijanja te za značajno poboljšanje temperature prostorija. Unatoč tome, otpadna toplina i dalje se koristi - primjerice za industrijsko podno grijanje odjela sa svježim proizvodima. Ti se odjeli griju tijekom cijele godine jer bi u suprotnom rashladne vitrine upravo ljeti to područje do te mjere ohladile da ne bi bilo ugodno boraviti u njemu.

Klima monitor

Klima monitor

Izračun troškova rashladnog sustava industrijskog hlađenja na više je načina dobitan: uz pomoć ovog sustava ne smanjujemo samo energetske troškove nego istovremeno smanjujemo i emisiju CO2. To pak predstavlja važan element za poboljšanje našeg ekološkog otiska.

Klima-monitor (stanje 28.2.2018.) daje vam aktualan pregled koristi od naših mjera zaštite okoliša i klime. U 192 poslovnice u sedam zemalja implementiran je rashladni klima-sustav. Cjelokupan uspjeh predočili smo i grafikom.

 

1) Emisijski faktor plina: 0,2016 kg CO2/kWh

2) Izračun u EFH: 5,2 t/a. Osnova: parcela obiteljske kuće veličine 130 m2 (BJ 2003) s potrošnjom plina od cca. 15 000 kWh/a. Potrošnja struje za četiri člana kućanstva prema BDEW od cca. 4430 kWh/a.


Izgradnja i opremanje

Moderno i energetski učinkovito

Tehnologija građenja koja čuva klimu

U svojim poslovnicama i logističkim centrima oslanjamo se na modernu, energetski učinkovitu tehnologiju. Primjerice, standardno koristimo ventilacijska postrojenja s mogućnošću korištenja otpadne energije. Postrojenjima je, osim toga, moguće primjereno upravljati preko senzora kvalitete zraka.

Također, korištenjem rashladnih sredstava koja ne uništavaju ozon nastojimo smanjiti emisije stakleničkih plinova. U području Logistike u rashladnim skladištima i halama za svježe proizvode koristimo prirodno rashladno sredstvo - amonijak (NH3), dok se u novim poslovnicama za rashladna područja koristi isključivo rashladno sredstvo koje nema utjecaja na klimu.

Energetski menadžment

Energetski menadžment

Naš energetski menadžment za cilj ima poticanje energetski osviještenog djelovanja zaposlenika, povećanje energetske učinkovitosti nekretnina i održivo upravljanje poslovnicama u najvećoj mogućoj mjeri. Pomoću softverskog menadžment-sustava možemo pratiti energetske tokove svih poslovnica, logističkih centara i zgrada Uprave. Osim toga možemo identificirati potencijale za uštedu te uspješno uvedene mjere za uštedu energije kontinuirano pratiti. Načelno pri nabavljanju svoje tehnologije obraćamo pozornost na energetsku učinkovitost i održivost. To konzekventno provodimo i kada je riječ o nekretninama.

Certifikacija ISO 50001
Za svoj energetski menadžment u poslovnicama, logistici i upravnim zgradama u Njemačkoj, Češkoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj imamo certifikat ISO 50001 prema internacionalnoj normi. Do kraja 2018. u svim ćemo zemljama u kojima postoji Kaufland certificirati energetski menadžment.

Prepoznati potencijale i smanjiti troškove

Kako bismo identificirali potencijale uštede, skupljamo, nadgledamo i provjeravamo podatke o potrošnji na svim našim lokacijama. Zahvaljujući energetskom menadžmentu, pronalazimo nepotrebnu potrošnju energije kako bismo je u budućnosti izbjegli. Preko brojila se prati potrošnja električne energije u svim trgovinama, što uključuje ukupnu potrošnju te potrošnju rashladnog sustava, rasvjete, grijanja i ventilacije. Sukcesivno koristimo informacije iz upravljanja zgradama i daljnje izvore podataka kako bismo pojednostavili analizu. Ako u nekoj trgovini vrijednosti npr. na rasvjeti odskaču od prosječne potrošnje, energetski menadžer dobiva upozorenje i mora provesti odgovarajuće mjere.

LED rasvjeta

U poslovnicama imamo inovativan koncept rasvjete. Svaka nova poslovnica, kao i svaka preuređena poslovnica Kauflanda, u prodajnom prostoru ima isključivo LED rasvjetu. Rasvjetu na parkiralištima i u sporednim prostorijama također sukcesivno mijenjamo.

Poklopci na rashladnom namještaju

Kako bi se izbjegao gubitak hladnoće, rashladni namještaj s vratima i kliznim staklenim poklopcima dio je standardne opreme pri otvaranju novih te pri modernizaciji postojećih poslovnica Kauflanda.


Obnovljive sirovine i recikliranje

Odgovornost za vašu kupnju

Papir za letak

Kauflandov letak za kupce se prije svega tiska na papiru koji nosi oznaku FSC® i koji dolazi iz dokazano odgovornih izvora. U uredima i poslovnicama također se misli na okoliš i koristi se pretežno reciklirani papir za ispis te kopiranje dokumenata, kao i za ispis službenih dopisa i slično.

Otpatci od prehrambenih proizvoda

Aktivno radimo na sprječavanju bacanja prehrambenih namirnica. Još i prije narudžbe provjerava se koju količinu pojedinog proizvoda poslovnice trebaju. Naime, naš je cilj ispunjavanje vaših potreba s obzirom na kvalitetu i svježinu te količinu.


Kaufland svečano otvorio prvi Solar Carport

– nadstrešnice za automobile s ugrađenim solarnim panelima

Kaufland je na lokaciji svoje poslovnice Blato u Zagrebu službeno obilježio puštanje solarnih panela u pogon. Ovaj projekt pametnih nadstrešnica za automobile kojima su opremili parkiralište svoje poslovnice prvi je takav u Hrvatskoj i prvi Kauflanda u Europi.

Teme održivosti, energetski učinkovite tehnike te visoki ekološki standardi za ovu su tvrtku, koja već 18 godina djeluje u Hrvatskoj, temelj na kojem počiva njihova društvena odgovornost.  Stoga će ove nadstrešnice s ugrađenim solarnim panelima koje sunčevu energiju pretvaraju u električnu, godišnje u prosjeku proizvesti čak 17% energije potrebne za rad ove poslovnice te zamjetno smanjiti emisiju CO2. Vrijednost sveukupnih investicija u razne projekte Kauflanda na temu zaštite okoliša u razdoblju od dvije godine  iznosi preko 20.000.000,00 kn, što je dovoljan dokaz za to da je ovom trgovačkom lancu tema očuvanja okoliša zaista bitna.

Svečanom puštanju u funkciju ovog, za Kaufland važnog projekta, nazočili su i direktor Fonda za zaštitu okoliša, gosp. Dubravko Ponoš te ministar zaštite okoliša i energetike, dr. sc. Tomislav Ćorić, koji je tom prilikom izjavio: „Ulaganje milijuna kuna u solarne panele na krovu iznad nas potvrđuje opredijeljenost vaše tvrtke, prije svega, u smjeru održivog razvoja što je u konačnici i prioritet Republike Hrvatske. Ovakva ulaganja treba promatrati kao ulaganja u budućnost i čestitam Kauflandu na ovom projektu.“

Iz Kauflanda poručuju kako ovakav projekt može poslužiti kao vjetar u leđa i ostalim projektima koji za cilj imaju očuvanje onog najvrjednijeg – našeg doma, našeg planeta Zemlje.

„U zadnjih nekoliko godina pokrenuli smo razne projekte kojima pozitivno želimo utjecati na društvo oko nas. Odličan primjer za to su Kaufland škole voća i povrća; projekt u sklopu kojega svakog tjedna djeci u javnim osnovnim školama doniramo svježe voće i povrće, ali i Zeleni dan 2018. kada su naši zaposlenici volontirali i uređivali okoliš. Drago mi je što baš danas obilježavamo još jedan „zeleni projekt“ - službeno otvorenje Solar Carporta i veselim se našoj zajedničkoj zelenoj budućnosti“, dodao je Vladimir Tomko, predsjednik Uprave Kauflanda Hrvatska.