Održivo i ukusno

Nekoć je odricanje od mesa bilo nešto za individualce i smatralo se marginalnom pojavom. No, posljednjih godina ta se slika prilično promijenila te sada možemo u gotovo svakom kućanstvu pronaći veganske proizvode. I to je tako s razlogom: veganska prehrana ima pozitivan utjecaj na zdravlje i okoliš, ali je i odličnog okusa. Uvjerite se sami! Na ovoj stranici možete saznati sve što trebate znati o toj temi, a mi ćemo Vas upoznati sa odličnim okusima ukusnih veganskih proizvoda.

Pozadina

Jednostavno bolje u svakom pogledu: veganska prehrana.

Poljoprivrednik kontrolira žetvu na polju

Svatko tko želi upoznati prednosti veganske prehrane mora prije svega sagledati nedostatke naše prekomjerne konzumacije mesa. Ona s jedne strane predstavlja ogroman utjecaj na klimu: u stočarstvu dolazi do velikih emisija ponajprije metana i dušikovog oksida. S druge strane, velika potražnja za sojom kojom se hrane životinje (prije svega perad i svinje) dovodi do krčenja prašuma i uništavanja ekosustava i prirodnih resursa te značajno doprinosi emisiji stakleničkih plinova. Na taj način ubrzavamo globalno zatopljenje.

Pritom samo trećina mesa koje je proizvedeno u Njemačkoj (svinje, perad, goveda) dospije na njemačko tržište. Dvije trećine proizvedenog mesa se izvoze u inozemstvo i time dolazi do dodatnih emisija štetnih plinova. Čak i ako imamo samo neizravan utjecaj na izvoz mesa, možemo biti primjer barem domaćoj proizvodnji, a samim time vlastitu konzumaciju mesa podignuti na svjesniju i odgovorniju razinu. 

Emisije CO₂, potrošnja vode i antibiotici dovoljan su razlog za odmor od mesa na nekoliko dana. Jer sa malo manje mesa na tjednoj razini možemo zaštiti klimu, ali i uštedjeti novac.

Primjer:

Ako se jedna obitelj potpuno odrekne govedine i teletine (u prosjeku jedan kilogram tjedno za četiri osobe), uštedjet će 500 eura godišnje i spriječiti emisije CO₂ u iznosu od 700 kg na godišnjoj razini. A ako se osim mesa odreknete i drugih proizvoda od životinjskih sirovina, još ćete više doprinijeti smanjenju emisija u atmosferu.


Meso i klimatske promjene

Koje alternative postoje?

Klimatski otisci naše mesne prehrane su veliki i loše utječu na naš okoliš. Osim toga, godišnja prosječna potrošnja mesa od oko 60 kg po stanovniku također predstavlja i zdravstveni rizik.  

Sada postoje brojni zamjenski proizvodi za meso koji imaju dobar okus i imaju znatno manji ugljični otisak. Tu se ubraja i naš asortiman robne marke K-Take it veggie: bezmesni proizvodi koji ne samo da su odličnog okusa, već su i proizvedeni od sirovina koje imaju malen utjecaj na naš okoliš. Tako primjerice naš Infinity Burger nije napravljen na bazi soje, već na bazi graška - a njegova proizvodnja stvara znatno manji ugljični otisak i samim time je bolja za našu klimu. 


K-take it veggie

Naša vlastita veganska robna marka.

Sa više od 1.200 veganskih namirnica u asortimanu, svakako smo predvodnici ovog pokreta - i nudimo apsolutno sve što vam treba kako biste bili sretni i bez mesa. Mnogi proizvodi dio su naše vlastite robne marke K-take it veggie i nose "V-oznaku". U mnogim slučajevima proizvodi nose i BIO-pečat kojim jamčimo da se radi o kontroliranom ekološkom uzgoju.  

Osim što imaju bezmesne recepture, proizvodi „K-take it veggie“ također su simbol zdravog i održivog stila života. Gdje god je moguće, koriste se održive sirovine te se u proizvode dodaje što je moguće manje aroma. Također neprestano radimo na ekološki prihvatljivoj optimizaciji pakiranja i ambalaže. Raznolikost proizvoda je golema: osim tofua i gotovih proizvoda kao što su odresci, lazanje ili falafel, nudimo i namaze, nareske, jogurte, grickalice i proizvode bez životinjskog mlijeka poput sladoleda, kolača i slastica.

Mladić s veganskim jelom u ruci
K-take it veggie namazi
Kolaž proizvoda iz asortimana robne marke K-take it veggie

V-Oznaka

Vegetarijansko – vegansko - obećavamo.

Svaki naš veganski ili vegetarijanski proizvod nosi V-oznaku. Tako ćete prilikom posjeta našoj poslovnici odmah pronaći ono što tražite: provjerenu kvalitetu i najbolje sastojke. Oznaka jamči da se radi o veganskim i vegetarijanskim proizvodima. 

Spomenuta oznaka je prva i zasada jedina oznaka takve vrste - ona doprinosi transparentnosti i pomaže kupcima pri orijentaciji prema definicijama i oznakama hrane u ovom području. 

Prednosti: 

  • Certificirani proizvodi, vegetarijanski ili veganski 
  • Redovite provjere sastojaka od strane neovisnih laboratorija
  • Zajamčena usklađenost sa strogim kriterijima ispitivanja 
  • Konstantno osiguravanje kvalitete 

Trebate li dodatne informacije o V-oznaci? Više možete saznati na internetskoj stranici: www.v-label.eu.

V-Oznaka Vegetarijansko

Vegetarijanska V-Oznaka

Svi proizvodi sa oznakom „Vegetarijanski proizvod” proizvedeni su bez životinjskih sirovina. Spomenuto osim mesa i ribe obuhvaća i želatinu te sirila (teleće sirište), koji se koriste prilikom proizvodnje sireva. 

V-Oznaka Vegansko

Veganska V-Oznaka

Sve namirnice i kozmetički proizvodi koji nose oznaku "Veganski proizvod", u potpunosti su proizvedeni od biljnih sastojaka te ne sadrže životinjske proizvode poput mesa, ribe, jaja, mlijeka, kao ni sirovine životinjskog porijekla kao što su želatina i bjelanjci. Stoga napitci i ocat također mogu nositi ovu oznaku. 


Djela, ne riječi

Sve što vas može zanimati

Smanjenje
Plastike
Plastikmüll

Potrošnju plastike želimo smanjiti za najmanje 20 posto u svim zemljama u kojima smo zastupljeni do 2025. godine. Planiramo i daljnje mjere kojima ćemo objaviti rat plastici.

K-Bio
Bauer hält Äpfel

Naš asortiman uključuje organske proizvode u svim kategorijama proizvoda i cjenovnim segmentima. Na ovaj način provodimo svoju brigu da svima omogućimo pristup ekološki proizvedenim proizvodima.

Zaštita
klime

Naše se aktivnosti kreću od upotrebe energetski učinkovite tehnologije i ekološki osviještenog planiranja novih zgrada do klimatski prihvatljivih logističkih procesa i izbjegavanja otpada.