Kod nas hladnoća zagrijava

Primarni ekološki cilj za naše poslovnice je smanjenje potrošnje energije i emisije CO₂. Zbog toga u svojim novim poslovnicama koristimo energetski učinkovitu tehniku: Konkretno, svoje poslovnice grijemo preko tzv. rashladnih sustava industrijskog hlađenja. Ta tehnologija omogućuje nam očuvanje prirodnih resursa jer umjesto goriva kao što su nafta ili plin, poslovnice se gotovo u cijelosti zagrijavaju otpadnom toplinom iz rashladnih vitrina. Tehnologija koja se usavršava tijekom dugogodišnjih ispitivanja i istraživanja primjenjuje se i u prizemnim i u višekatnim objektima.

Rashladni sustav industrijskog hlađenja tijekom zime

Schaubild erklärt den Kälte-Klima Verbund im Winter.

Zahvaljujući rashladnom sustavu industrijskog hlađenja, do sada neiskorištena otpadna toplina tijekom zime postaje korisna i može pokriti više od 80 posto potrebne količine topline. Otpadna toplina doprema se u industrijsko podno grijanje postavljeno ispod cijele prodajne površine. Tlo i podne ploče služe kao spremnici i mogu optimalno iskoristiti niske temperature predzagrijavanja od 38 do 40 ºC.

Daljnji potrošači pohranjene topline su sustav ventilacije, zračna zavjesa na ulazima te grijalice u uredskim i društvenim prostorijama. U uredskim i društvenim prostorijama postoji i dodatno klasično podno grijanje. Preostala potrebna toplina dobiva se integriranim zračno-vodenim toplinskim crpkama.

Rashladni sustav industrijskog hlađenja tijekom ljeta 

Schaubild erklärt den Kälte-Klima Verbund im Sommer

U ljetnom pogonu dodatno instalirani kompresori generiraju dovoljno hladnoće za opskrbu ventilacijskog sustava i industrijskog podnog grijanja te za značajno poboljšanje temperature prostorija. Unatoč tome, otpadna toplina i dalje se koristi - primjerice za industrijsko podno grijanje odjela sa svježim proizvodima. Ti se odjeli griju tijekom cijele godine jer bi u suprotnom rashladne vitrine upravo ljeti to područje do te mjere ohladile da ne bi bilo ugodno boraviti u njemu.

Ostale mjere

Rashladni namještaj bez gubitka hladnoće  u poslovnici

Rashladni namještaj bez gubitka hladnoće

Kako bi se izbjegao gubitak hladnoće, rashladni namještaj s vratima i kliznim staklenim poklopcima dio je standardne opreme pri otvaranju novih te pri modernizaciji postojećih poslovnica Kauflanda.

Dvije cijevi s vanjske strane zgrade

Tehnologija građenja koja čuva klimu

U svojim poslovnicama i logističkim centrima oslanjamo se na modernu, energetski učinkovitu tehnologiju. Primjerice, standardno koristimo ventilacijska postrojenja s mogućnošću korištenja otpadne topline. Postrojenjima je, osim toga, moguće primjereno upravljati preko senzora kvalitete zraka.

Prirodno, klimatski neutralno rashladno sredstvo standardno je za sve projekte izgradnje novih objekata te pri modernizaciji postojećih objekata, kako za naše poslovnice tako i za sve ostale lokacije naše Logistike.

Ušteda putem rashladnog sustava industrijskog hlađenja 

Klima monitor s podacima o uštedama i doprinosu zaštiti klime

Primjenom rashladnog sustava industrijskog hlađenja omjer troškova i koristi u više je aspekata dobitan: uz pomoć ovog sustava ne smanjujemo samo energetske troškove nego istovremeno smanjujemo i emisiju CO₂. To pak predstavlja važan element za poboljšanje našeg ekološkog otiska.

Prikazana grafika (stanje 25.03.2022.) pruža Vam aktualan pregled koristi od naših mjera zaštite okoliša i klime. U 280 poslovnica u osam zemalja implementiran je rashladni sustav industrijskog hlađenja. Ilustrirali smo učinke naše uštede za Vas.