Učinkovito i odgovorno korištenje resursa

Kako bismo korak po korak smanjili naš ekološki otisak, senzibiliziramo zaposlenike, definiramo mjere i našim kupcima nudimo mogućnosti odgovornog ophođenja s resursima.


Naše mjere

Kao dio projekta "Vrijednost oporabljivih materijala", svoje zaposlenike senzibiliziramo o vrijednostima naših resursa. 2017. godine definirali smo posebne smjernice u našim distribucijskim centrima kako bismo osigurali najbolje moguće odvajanje otpada.

Mjere odvajanja otpada

Prema našem shvaćanju, idealan postupak recikliranja započinje ispravnim sortiranjem. Time se izbjegava dodatni rad i stvara dodana vrijednost za ljude i okoliš.

  • Senzibiliziramo zaposlenike: Kako bismo postigli dosljednije odvajanje otpada, u sklopu projekta "Vrijednost oporabljivih materijala" senzibiliziramo svoje zaposlenike za teme nedostatka sirovina, smanjenja otpada i recikliranja.
  • Činimo recikliranje vidljivim: U radnom okruženju Kauflanda temu recikliranja činimo sveprisutnom kao dio projekta - npr. predstavljanjem kružnog procesa recikliranja oglednim primjercima.
  • Pojednostavljujemo odvajanje otpada: Jedinstveni koncept natpisa s ikonama omogućuje brzo i jednostavno odvajanje otpada. To nam omogućuje da prikupljamo materijale koji se mogu reciklirati prema vrsti otpada. 

Uz pomoć mjera poduzetih za poboljšanje odvajanja otpada, već smo uspjeli značajno povećati količinu recikliranih materijala, smanjiti količinu preostalog otpada i tako uštedjeti znatnu količinu CO₂.

Primjeri u kojima već koristimo zatvorene cikluse uključuju našu višekratnu vrećicu koja je izrađena od 80 posto naših otpadnih folija ili papir za kopiranje na lokacijama naših upravnih zgrada, koji je izrađen od recikliranog papira.


Ovo možete učiniti i Vi

Za nas zaštita okoliša započinje i što jednostavnijim odlaganjem otpada za naše kupce i još učinkovitijom reciklažom.

Mjesta za prikupljanje otpada koji se može reciklirati

Werstoffsammelstelle in einer Kaufland-Filiale

U našim dućanima stoga nećete pronaći samo odgovarajuća rasvjetna tijela  za svoj dom, već i kutije za odlaganje potrošenih LED i štednih rasvjetnih tijela te za mnoge druge materijale koji se mogu reciklirati. Nalaze se ili na našim mjestima za prikupljanje otpada za recikliranje na ulazu u naše trgovine ili na informacijskom pultu. Našim sustavom za povrat otpada  osiguravamo recikliranje visokokvalitetnih sirovina i pravilno zbrinjavanje svih štetnih tvari.

Prikupljamo sljedeće:

  • ambalažu od papira i kartona
  • folije
  • žarulje
  • male električne uređaje
  • baterije

Korištenje nosiljki za višekratnu upotrebu za voće i povrće

Landwirt hält Mehrwegsteig mit Salatköpfen

Radi veće učinkovitosti i održivosti, od 2003. godine u našim njemačkim poslovnicama na odjelima voća i povrća koristimo nosiljke za višekratnu upotrebu umjesto jednokratnih kartonskih nosiljki. Otkako se 2018. godine zelena ambalaža za višekratnu upotrebu etablirala kao standardna ambalaža za voće i povrće i u ostalim zemljama u kojima postoji Kaufland, pa tako i u Hrvatskoj, u našem smo europskom logističkom lancu uvelike prestali s korištenjem kutija za jednokratnu upotrebu.

Put zelene ambalaže: od proizvođača preko distribucijskog centra do izlaganja robe u poslovnici, svježi proizvodi ostaju u nosiljkama. Nakon što se svježi proizvodi prodaju, prazne nosiljke se čiste i vraćaju proizvođačima, gdje se ponovno pune. Korištenjem ove ekološki prihvatljive višekratne ambalaže emisije CO2 u 2018. godini na razini Kauflanda International smanjili smo za otprilike 35 000 tona, a u 2019. godini nakon što su se uključile trgovine u svim zemljama u kojima postoji Kaufland, emisije CO2 smanjenje su za otprilike 42 000 tona.