Bez mikroplastike

Najsitnije plastične čestice opterećuju nas i naš okoliš gotovo neprimjetno - svakim danom malo više. Stoga mi u Kauflandu preuzimamo odgovornost za okoliš i u recepturama gdje je moguće već danas ne koristimo mikroplastiku ako to sa sobom ne donosi ograničenja.

Naše aktivnosti

Angažman u borbi protiv mikroplastike

Receptura bez mikroplastike

O plastici se vode žustre rasprave. Plastika omogućuje sigurno i dugotrajno pakiranje hrane, ali i drugih proizvoda.

S druge strane, upravo ta dugovječnost predstavlja problem jer plastika često nije biorazgradiva. U okviru naše strategije

REset Plastic sada osim ambalaže,  razmatramo i recepture naših proizvoda. Posebno je mikroplastika posljednjih godina sve više u središtu pozornosti. Zbog toga mi u Kauflandu preuzimamo odgovornost za svoje kupce kao i za okoliš te postupno odbacujemo mikroplastiku gdje god je to moguće. 


Što je mikroplastika?

Zakonska definicija EU-a

EU zakonski definira mikroplastiku u Uredbi REACH (VO (EZ) br. 1907/2006). Ako je grubo sažmemo, definicija uključuje biološki nerazgradive, sintetske mikročestice veličine najviše 5 mm, kao i mikrovlakna duljine najviše 15 mm, koja su čvrsta i netopljiva.

Mikroplastika - nastanak i upotreba

Nastanak i upotreba

Pri nastanku mikroplastike razlikuju se dvije vrste: primarnim tipom mikroplastike A smatraju se tvari koje se industrijski proizvode. Mikroplastika i ostali biološki nerazgradivi, sintetski polimeri ciljano se koriste u proizvodima kako bi proizvodima dali određena svojstva.

U kozmetici, sredstvima za pranje i čišćenje preuzimaju važne funkcije za sigurnost i učinak proizvoda, kao npr.:

  • bolja vodootpornost (sredstva za zaštitu od sunca)
  • bolji učinak učvršćivanja (proizvodi za oblikovanje kose)
  • protiv pretjeranog pjenjenja/gubitka boje tekstila (sredstva za pranje)
  • učinak odbijanja prljavštine na površinama (sredstva za čišćenje stakla)

S druge strane primarni tip mikroplastike B nastaje tek tijekom korištenja, npr. abrazija gume ili sintetička vlakna tijekom pranja. Prema institutu Frauenhofer-Institut UMSICHT abrazija gume je količinski najveći izvor za primarnu mikroplastiku u okolišu.2

Sekundarna mikroplastika, s druge strane, nastaje kada se veći komadi plastike razgrađuju u okolišu. Primjeri za to su plastične vrećice koje plutaju u moru ili ribarske mreže koje se mehanički s vremenom lome zbog vremenskih uvjeta.

„Receptura bez mikroplastike“: naše prošireno i strože obećanje

Za korištenje logotipa „Receptura bez mikroplastike“ idemo jedan korak dalje iznad EU definicije i isključujemo i druge biološki nerazgradive, čisto sintetske polimere3, koji mogu biti otopljeni ili tekući. Tako među označenim proizvodima između ostalog nema sljedećih skupina tvari: poliamidi, polietileni, polietilen tereftalat, poliesteri, poliimidi, polipropileni, poliuretani, poliakrilati (npr. akrilatni kopolimeri, akrilatni krospolimeri, poliakrilati, karbomer, polimetil metakrilat, poliakrilamidi), polikvaternij, polistireni, silikoni (npr. metikon, dimetikonol, ostali siloksani i silani) , PEG > 35, PPG > 50, polivinili (npr. polivinilpirolidon), polimliječna kiselina.

Logo "Ohne Mikroplastik"

Zahvaljujući oznaci „Receptura bez mikroplastike“ prilikom kupovine možete na prvi pogled vidjeti je li u nekom od naših proizvoda vlastitih robnih marki sadržana mikroplastika ili ne. Ona se nalazi na ambalaži ili na etiketi na polici naših proizvoda. Logotip se odnosi na recepturu pojedinih proizvoda, ne na ambalažu ili nosače poput maramica ili vate. Odabirom proizvoda s oznakom „Receptura bez mikroplastike“ možete doprinijeti smanjenju opterećenja okoliša mikroplastikom i sasvim jednostavno dati važan doprinos zaštiti ljudi, životinja i prirode.

Eliminacija mikroplastike

Radimo na eliminaciji mikroplastike iz receptura što većeg broja proizvoda naše vlastite robne marke u području kozmetike, deterdženata i sredstava za čišćenje.

Osim čestica mikroplastike eliminirat ćemo i druge biološki nerazgradive, čiste sintetičke polimere, koji mogu biti u čvrstom ili raspršenom stanju ili pak u obliku gela, otopljeni ili u tekućem stanju. 

 

Proizvodi bez mikroplastike za nas znače sljedeće:

a) eliminacija vidljivih čestica plastike koje nisu topive u vodi i imaju abrazivni učinak, te koje su manje od 5 milimetara.

b) eliminacija vidljivih čestica plastike koje su topive u vodi i imaju abrazivni učinak te koje su manje od 5 milimetara.

Naše proizvode čija receptura ne sadrži mikroplastiku, ounačit ćemo pečatom "receptura bez mikroplastike" .

Već sada nudimo više od 70 proizvoda iz navedenih područja čija receptura ne sadrži mikroplastiku. Pojedini proizvodi, poput onih za njegu tijela beba marke bevola-baby® već su 100% bez mikroplastike.