Bez mikroplastike

Mijenjamo recepture naše kozmetike i proizvoda za njegu tijela, kao i deterdženata za pranje rublja te sredstava za čišćenje iz asortimana naše vlastite robne marke.

U budućnosti ćemo ove proizvode za vas označavati pečatom „receptura bez mikroplastike”.

Ovdje upoznaj naše proizvode bez mikroplastike.

Angažman u borbi protiv mikroplastike

O plastici se vode žustre rasprave. Plastika omogućuje sigurno i dugotrajno pakiranje hrane, ali i drugih proizvoda.

S druge strane, upravo ta dugovječnost predstavlja problem jer plastika često nije biorazgradiva. U okviru naše strategije

REset Plastic sada osim ambalaže,  razmatramo i recepture naših proizvoda. Posebno je mikroplastika posljednjih godina sve više u središtu pozornosti. Zbog toga mi u Kauflandu preuzimamo odgovornost za svoje kupce kao i za okoliš te postupno odbacujemo mikroplastiku gdje god je to moguće. 

Mikroplastikteilchen

Što želimo postići?

Još 2013. godine smo se obvezali da ćemo iz vlastite robne marke na odjelima kozmetike, osobne njege, deterdženata i sredstava za čišćenje ukloniti čestice mikroplastike. Njih smo između ostalog zamijenili prirodnim i obnovljivim sirovinama.

U međuvremenu smo proširili našu definiciju mikroplastike: osim spomenutih čestica plastike, ona sadrži i druge nerazgradive, sintetičke polimere.   

Radimo na prilagodbi receptura svih proizvoda vlastite robne marke u području kozmetike i njege tijela, kao i deterdženata te sredstava za čišćenje – uključujući i proizvode za održavanje automobila – i eliminaciji mikroplastike i biološki nerazgradivih sintetičkih polimera, pod uvjetom da to značajno ne ograničava učinkovitost ili sigurnost proizvoda.  U recepturama svih proizvoda za njegu tijela za bebe bevola Baby® već je sada u potpunosti eliminirana mikroplastika. 

„Receptura bez mikroplastike“: naša nova proširena definicija

Pod "česticama mikroplastike" podrazumijevamo čvrste, vidljive čestice plastike manje od 5 mm koje nisu topive u vodi te imaju abrazivni učinak. Trenutno ovdje ubrajamo sljedeće vrste plastike: poliamid (PA), polietilen (PE), polietilen tereftalat (PET), poliester (PES) i poliimid (PI), polipropilen (PP), poliuretan (PUR). 

Kada govorimo o definiciji „receptura bez mikroplastike“, ona također obuhvaća i druge biološki nerazgradive sintetičke polimere koji mogu biti u čvrstom ili raspršenom stanju ili pak u obliku gela, otopljeni ili u tekućem obliku. Tu se ubrajaju i poliakrilati (npr. akrilatni kopolimeri, akrilatni crosspolimeri, poliakrilati, karbomer, polimetil metakrilat, poliakrilamidi), polikvaternij, polistiren, silikoni (npr. metikon, dimetikonol, drugi siloksani i silani), PEG> 35, PPG> 50, polivinili (npr. polivinilpirolidon (PVP)), polilaktična kiselina (PLA), kopolimeri etilen-vinil acetata.

Mikroplastika - nastanak i upotreba

U kontekstu nastanka mikroplastike razlikujemo dvije vrste: primarna mikroplastika tipa A podrazumijeva tvari koje se industrijski proizvode. To su čestice mikroplastike ili drugi biološki nerazgradivi, potpuno sintetički polimeri koji se ciljano koriste u proizvodima radi dodjeljivanja određenih svojstava spomenutim proizvodima. 

Spomenute čestice koje se koriste u kozmetici, deterdžentima i sredstvima za čišćenje preuzimaju važne funkcije u pogledu sigurnosti i učinkovitosti proizvoda, primjerice:

- bolja vodootpornost (kreme za sunčanje)

- jači učinak učvršćivanja (proizvodi za oblikovanje kose)

- protiv prekomjernog pjenjenja / bijeljenja boje tekstila (deterdženti) 

- zaštita od zaprljanja površina (sredstvo za čišćenje stakla) 

S druge strane, primarna mikroplastika nastaje tijekom uporabe, npr. prilikom trošenja guma ili sintetička vlakna tijekom pranja (tip B). 

Sekundarna mikroplastika nastaje i kad se veći komadi plastike raspadaju u okolišu. Primjeri za to su plastične vrećice koje plutaju morem ili ribarske mreže koje se s vremenom zbog vremenskih uvjeta raspadaju. 

Vaš izbor, naše obećanje

Pomoću pečata "receptura bez mikroplastike" možete već na prvi pogled prepoznati sadrži li neki od naših proizvoda vlastite robne marke mikroplastiku ili ne. Pečat se odnosi na recepture pojedinih proizvoda, a ne na ambalažu ili materijale kao što su maramice ili vatice.

Pečat možete pronaći na prednjoj ili stražnjoj strani ambalaže naših proizvoda bez mikroplastike. Odabirom proizvoda s pečatom "receptura bez mikroplastike" možete doprinijeti smanjenju onečišćenja okoliša mikroplastikom i na jednostavan način dati važan doprinos zaštiti ljudi, životinja i okoliša. 

Neovisni istraživački institut Fraunhofer-Institut UMSICHT (Institut za zaštitu okoliša, sigurnost i energetsku tehnologiju) djeluje kao stručni znanstveni partner naših kolega u Kauflandu u Njemačkoj u provedbi zacrtanih ciljeva. 

Institut od 1990. godine istražuje i razvija proizvode, procese i usluge zajedno s partnerima kako bi na održiv način optimirao okoliš. Institut svojom stručnošću u područjima „kružne ekonomije“, bioplastike, plastike u okolišu, mikroplastike i računovodstva okoliša pruža Kauflandu podršku u ostvarivanju  održivih ciljeva u području mikroplastike. Više informacija o institutu na njemačkom i engleskom možete pronaći ovdje: https://www.umsicht.fraunhofer.de/

Logo "Ohne Mikroplastik"
Mikroplastikteilchen

Naš doprinos u borbi protiv mikroplastike

Zalažemo se za zaštitu okoliša i mora te dajemo svoj doprinos u borbi protiv mikroplastike. Radimo na eliminaciji mikroplastike iz receptura što većeg broja proizvoda naše vlastite robne marke u području kozmetike, deterdženata i sredstava za čišćenje.

Osim toga, u svom asortimanu već sada imamo brojne proizvode koji ne sadrže mikroplastiku. Sve proizvode vlastite robne marke koji ne sadrže mikroplastiku ćemo postupno označavati pečatom "receptura bez mikroplastike".

#Kaufland djelaneriječi resetplastic

Djelima protiv mikroplastike

Mijenjamo recepture naše kozmetike i proizvoda za njegu tijela, kao i deterdženata za pranje rublja te sredstava za čišćenje iz asortimana naše vlastite robne marke.

Eliminacija mikroplastike

Radimo na eliminaciji mikroplastike iz receptura što većeg broja proizvoda naše vlastite robne marke u području kozmetike, deterdženata i sredstava za čišćenje.

Osim čestica mikroplastike eliminirat ćemo i druge biološki nerazgradive, čiste sintetičke polimere, koji mogu biti u čvrstom ili raspršenom stanju ili pak u obliku gela, otopljeni ili u tekućem stanju. 

Proizvodi bez mikroplastike za nas znače sljedeće:

a) eliminacija vidljivih čestica plastike koje nisu topive u vodi i imaju abrazivni učinak, te koje su manje od 5 milimetara.

b) eliminacija vidljivih čestica plastike koje su topive u vodi i imaju abrazivni učinak te koje su manje od 5 milimetara.

Naše proizvode čija receptura ne sadrži mikroplastiku, ounačit ćemo pečatom "receptura bez mikroplastike" .

Već sada nudimo više od 70 proizvoda iz navedenih područja čija receptura ne sadrži mikroplastiku. Pojedini proizvodi, poput onih za njegu tijela beba marke bevola-baby® već su 100% bez mikroplastike.