Oznake na proizvodima: O čemu se radi?

Oznake Bio, FSC® i slično: Što točno znače logotipi prikazani na mnogim pakiranjima proizvoda? Dajemo vam pregled nad morem oznaka.

Jednostavno prepoznajte odgovorne proizvode

Odgovorne proizvode možete pronaći brzo i jednostavno pomoću različitih oznaka odnosno certifikata na proizvodima. Oznake vam otkrivaju da proizvodi ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla, da je tijekom proizvodnje bila osobito važna dobrobit životinja ili da se radi o ekološki prihvatljivoj proizvodnji. Postoje i oznake koje ukazuju na to da su u zemljama podrijetla osigurani pravedni uvjeti za proizvođače.


ASC

Oznakom organizacije Aquaculture Stewardship Council (ASC) označava se odgovorno uzgojena riba i plodovi mora. Uzgajališta koja su nositelji certifikata ASC moraju dokazati da posluju na ekološki prihvatljiv način te osigurati dobre i pravedne radne uvjete.

Više informacija na: www.asc-aqua.org 

Siegel: Bioland

Bioland je sinonim za klimatski prihvatljivu, naprednu poljoprivredu i poštovanje prema životinjama i ljudima. Poljoprivrednici iz Njemačke i Južnog Tirola osiguravaju zdravo tlo, čistu podzemnu vodu i visoku razinu biološke raznolikosti.

Više na www.bioland.de

Blue Angel

Oznaka Blue Angel koristi se za označavanje proizvoda i usluga koji su ekološki posebno prihvatljivi. Oni zadovoljavaju visoke standarde zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, kao i upotrebljivosti.

Više informacija na: https://www.blauer-engel.de/en

The seal "Cotton made in Africa"

Pamuk proizveden u Africi (CmiA) međunarodno je priznati standard za održivi pamuk iz Afrike. Fokus je na zaštiti okoliša i boljim radnim i životnim uvjetima za male uzgajivače i radnike u tvornicama za preradu pamuka.

Više informacija na: www.cottonmadeinafrica.org

The EU Organic logo

Logotipom EU-Bio označava se hrana koja je proizvedena i kontrolirana u skladu sa zakonodavstvom EU-a za ekološku poljoprivredu. Ova oznaka koristi se za proizvode koji zadovoljavaju propise o ekološkoj proizvodnji i dobrobiti životinja.

Više informacija na: https://www.bmel.de

The EU Ecolabel

Eko-oznakom Europske unije označavaju se dobra i usluge za svakodnevnu uporabu. Certifikat se koristi za  proizvode koji imaju manji utjecaj na okoliš nego li drugi usporedivi proizvodi.

Više informacija na: www.eu-ecolabel.de

The Fairtrade seal

Certifikatom Fairtrade označavaju se proizvodi kod kojih su osigurane bolje cijene za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kao i pravedni radni uvjeti za radnike na plantažama u zemljama u razvoju i novoindustrijaliziranim državama.

Više informacija na: www.fairtrade.net

The "Fairtrade raw material" seal

Certifikat Fairtrade za kakao: Proizvođači kakaa imaju mogućnost prodati dodatne udjele žetve prema uvjetima Fairtradea. Na taj način se poboljšavaju njihovi životni i radni uvjeti te se osigurava ekološki prihvatljivija proizvodnja.

Više informacija na: www.fairtrade.net

Certifikatom FSC® označavaju se proizvodi od drveta i papira koji su neovisno certificirani prema strogim smjernicama neprofitne organizacije Forest Stewardship Council®. Time se promiče odgovorno gospodarenje šumama u cijelom svijetu.

Više informacija na: https://adria-balkan.fsc.org/hr

Oznakom GGN (GLOBALG.A.P. broj) označavaju se proizvodi koji potječu s poljoprivrednih gospodarstava certificiranih prema međunarodnom standardu za odgovornu poljoprivrednu praksu.

Više na www.ggn.org

The GOTS seal

Globalni standard organskog tekstila (Global Organic Textile Standard - GOTS) jamči održivu proizvodnju tekstila duž cijelog opskrbnog lanca. Od dobivanja organski proizvedenih, prirodnih sirovina preko ekološki i društveno prihvatljive proizvodnje tekstila sve do transparentnog označavanja proizvoda.

Više informacija na: www.global-standard.org

The GRS seal

Proizvodi koji su nositelji certifikata prema globalnom standardu Global Recycled Standard (GRS) sadrže reciklirane materijale. Oznaka GRS koristi se kod proizvoda koji se sastoje od najmanje 50% recikliranog materijala.

Više informacija na: www.textileexchange.org/

Sustav označavanja KAT daje detaljne podatke o podrijetlu jaja i time pruža najveću moguću transparentnost.

Više na www.kat.eu

Logotip MADE IN GREEN by OEKO-TEX® jamči sljedivost tekstilnih proizvoda te ekološku, sigurnu i društveno odgovornu proizvodnju.

Više na www.madeingreen.com

Kaufland je član dobrotvorne organizacije Leather Working Group (LWG) te promiče odgovorne prakse zaštite okoliša duž cijelog lanca opskrbe kožom.

Više informacija na www.leatherworkinggroup.com

Certifikatom međunarodne neprofitne organizacije Marine Stewardship Council (MSC) označavaju se ribe iz održivog ribolova. Certifikat MSC osigurava da su riblje zalihe u dobrom stanju, da su morska staništa zaštićena, a prilov sveden na minimum.

Više informacija na: www.msc.org

Logotip NATRUE označava prirodnu i organsku kozmetiku. Označeni proizvodi izrađeni su od 100% prirodnih, gotovo prirodnih ili prirodno identičnih tvari.

Saznajte više na: www.natrue.org

The OCS seal

Organic Content Standard (OCS) omogućuje precizno određivanje udjela ekološkog materijala u proizvodu i njegovo praćenje kroz proizvodni lanac. Certifikat OCS označava da je korišten organski pamuk.

Više informacija na: https://textileexchange.org

Certifikatom ''Bez GMO-a" (Ohne GenTechnik) označava se hrana koja ne sadrži genetski modificirane sastojke do granice detekcije od 0,1 posto po sastojku.

Više informacija na: www.og-info.org

The "Rainforest Alliance Certified" seal

Oznakom Rainforest Alliance Certified označavaju se proizvodi poput kakaa, kave, čaja, agruma ili banana koji su uzgojeni uzimajući u obzir ekološke, društvene i ekonomske zahtjeve i standarde.

Više informacija na: www.rainforest-alliance.org

The SAFE seal

Oznakom SAFE američkog instituta za zaštitu okoliša Earth Island Institute certificiraju se proizvodi vezani uz izlov tune kod kojih ne postoji opasnost ulova dupina. 

Više informacija na: http://savedolphins.eii.org

SEACELL Brand logo

SEACELL za proizvodnju tekstila koristi vlakna proizvedena od morskih algi koja su potpuno biorazgradiva i proizvedena na ekološki prihvatljiv način.

Više informacija na  www.smartfiber.de/en/

Oznaka održivog čišćenja označava proizvode za čišćenje koji zadovoljavaju visoke standarde za sigurnost okoliša, minimiziraju otpad i pružaju jasne i transparentne informacije o održivoj upotrebi.

Saznaj više na: www.cleanright.eu

The UTZ seal

Certifikat UTZ dodjeljuje se kavi i čaju iz održive proizvodnje. Misija UTZ-a je stvoriti svijet u kojem je održiva proizvodnja standard.

Više informacija na: www.utz.org

The V-LABEL

Europsku vegetarijansku oznaku V-Label nose vegetarijanski ili veganski proizvodi. Veganski proizvodi ne sadrže nikakve sastojke životinjskog podrijetla niti pomoćna sredstva za preradu poput mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda.

Više informacija na: www.v-label.eu

Veganski cvijet britanskog veganskog društva identificira proizvode bez životinjskih sastojaka i stoga su prikladni za veganski način života.

Saznaj više informacija na: www.vegansociety.com

Oznaka YKK NATULON® Siegel jamči da su dijelovi patentnog zatvarača izrađeni od recikliranog materijala.

Više informacija na www.ykkdigitalshowroom.com/en/

Interni logotipi

Kauflandove vlastite oznake

DJELA, NE RIJEČI

Ovo bi vas moglo zanimati

GOTS

GOTS pečat (Global Organic Textile Standard) jamči održivu i društveno odgovornu proizvodnju tekstila i tako stvara veliku transparentnost i vjerodostojno osiguranje kvalitete za naše kupce.

Održivi Asorti-
man
Fair

Predani smo poštenoj trgovini. Zbog toga više od 200 naših predmeta sada ima Fairtrade pečat. Ovim podržavamo poštene uvjete rada i trgovine u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Pomažete li svijet učiniti pravednijim?

Održivi
tekstil

Kod nas se odgovorno postupanje s ljudima i prirodom podrazumijeva i u području proizvodnje tekstila. Zbog toga u ovom području sve više koristimo ekološki prihvatljive procese i socijalne standarde.