Stanimo na kraj plastici

Svakoga dana čujemo da mora sliče na ogromne deponije plastičnog otpada. Ali kakve ja imam veze s time? Naša plastika npr. vrećice, folije ili boce preko rijeka završava u morima i oceanima, bilo u komadu, bilo u obliku jedva vidljivih mikro-čestica. A to je štetno ne samo za životinjske vrste koje žive u morima, već i za  nas. Jer mora su kao jedinstveni eko-sustavi bitna za preživljavanje kako ljudi, tako i životinja.

 

Stoga nam je važno odaslati signal i pronaći mogućnosti da se plastika kod ambalaže naših proizvoda smanji ili čak sasvim izbjegne. Svojim angažmanom dajemo doprinos međunarodnoj strategiji za smanjenje plastike grupacije Schwarz, nazvanoj REset. Jeste li, primjerice, znali da treba nekoliko desetljeća da se razgradi jedna jednokratna plastična vrećica? Ovdje ćete naći više informacija o našem angažmanu na području smanjenja plastike

Smanjenje plastike

Kako se razlikovati?

Najprije kod naših proizvoda moramo pogledati gdje se sve može smanjiti plastika. Ako su neki dijelovi suvišni, jer ne štite proizvod od vanjskih utjecaja ili ne čuvaju svježinu, onda ih možemo izostaviti. Na taj ćemo način malo-pomalo optimirati našu ambalažu.

Smanjenje plastike

Smanjit ćemo nepotreban ambalažni materijal. U tu svrhu ćemo pomno pregledati ambalažu naših vlastitih robnih marki i analizom utvrditi koji su dijelovi ambalaže uopće nužni. Osim toga, kod sve ambalaže provjerit ćemo mogućnost zamjene postojećih materijala ekološkim.

Korištenje recikliranih tvari

Reciklirani PET ćemo iskoristiti ne samo kao sirovinu za nove PET boce, već i za proizvodnju ambalaže naših vlastitih robnih marki.

Recikliranje

Ne fokusiramo se samo na smanjenje plastike u našoj ambalaži, nego se zalažemo i za njihovo recikliranje. Ne podržavamo ponovnu uporabu.

Bez čvrste mikroplastike

Osobito u kozmetičkoj industriji, čvrsta mikroplastika često se koristi i ulazi u mora putem naših sudopera. Zbog toga još od 2013. u našem asortimanu drogerijskih proizvoda ne koristimo tvrdu mikroplastiku.


Prerađena ambalaža

Smanjujemo količinu plastike

Kod mnogih naših proizvoda već smo optimirali ambalažu. Želimo ti pokazati koliko se plastike može izbjeći kod pojedinih artikala i gdje se mogu koristiti oporabne tvari. Kliknite na pojedine primjere!


REset Plastic

Strategija za smanjenje plastike grupacije Schwarz

Grupacija Schwarz s velikim maloprodajnim lancima Kauflanda i Lidla jedno je od najvećih trgovačkih poduzeća na svijetu i stoga smo svjesni naše odgovornosti za okoliš i želimo postupati u skladu s time. REset Plastic je naša cjelovita, međunarodna strategija koja se može podijeliti na 5 područja: izbjegavanje plastike, dizajn, reciklaža, zbrinjavanje te inovacija i informiranje potrošača. Tako naša vizija “Manje plastike – zatvoreni ciklusi” postaje stvarnost.

REset Plastic, strategija za izbjegavanje plastike grupacije Schwarz, obuhvaća 5 glavnih načela i područja djelovanja:

1.       REduce – izbjegavanje plastike

Gdje god je moguće, trajno odustajemo od korištenja plastike.

2.       REdesign - dizajn

Proizvode dizajniramo tako da se mogu reciklirati i na taj način zatvaramo reciklažni ciklus.

3.       REcycle - reciklaža

Sakupljamo, sortiramo i recikliramo sve oporabne tvari i na taj način zatvaramo njihov reciklažni ciklus.

4.       REmove - zbrinjavanje

Pružamo podršku kod uklanjanja plastičnog otpada iz našeg okoliša.

5.       REsearch – inovacije i informiranje potrošača

Radi inovativnih rješenja ulažemo sredstva u istraživanje i razvoj te informiramo potrošače o reciklaži i čuvanju resursa.

 


Želiš li ti dati svoj doprinos okolišu?

Neka u tebi proradi inspiracija pomoću naših savjeta za uštedu plastike i savjest prilikom kupovine. Svi skupa možemo sačuvati prirodu i njezinu ljepotu!