Hrani nije mjesto u smeću

Samo u Hrvatskoj godišnje se baci gotovo 400 tisuća tona hrane. Najgore od svega jest što je u većini slučajeva ta hrana bila još jestiva. Voće ili povrće završi u smeću jer ima udubljenje ili jer ne zadovoljava visoke standarde "ljepote". Proizvodi se također bacaju čim dosegnu rok trajanja. 

Želimo se suprotstaviti ovakvom gubitku hrane. Zalažemo se za to da se hrana ne baca u smeće bez razloga te da hranu počnemo cijeniti kako ona to i zaslužuje. A to možete i vi! 

Sniženje

Svim namirnicama snižavamo cijenu kada se približe isteku roka trajanja. Tako snižena roba jasno se označava i vidljivo izlaže u našim poslovnicama. Jedina iznimka je voće i povrće koje ne snižavamo, već dva puta tjedno doniramo registriranim posrednicima hrane kako bismo pomogli potrebitima.

Izbjegavanje otpada od hrane

Zahvaljujući sofisticiranim sustavima za upravljanje robom i automatiziranim procesima naručivanja robe, možemo naručiti količine sukladno stvarnim potrebama. Na taj način od samog početka sprječavamo nastanak viška robe koja bi završila u smeću: u pekari neposredno prije zatvaranja pečemo samo standardne proizvode, pomoću  sustava otpisa robe možemo evaluirati i koordinirati nastanak otpada od hrane kao i donacije hrane te koristimo optimizirano slaganje paleta kako bismo spriječili da se palete slome i time hrana postane neupotrebljiva.  

Podizanje svijesti

Naši zaposlenici u okviru redovitih obaveznih školovanja stječu potrebno znanje o tome kako spriječiti i smanjiti bacanje namirnica pridržavajući se naših higijenskih standarda i standarda za očuvanje svježine namirnica. 

Doniranje namirnica

Surađujemo s Hrvatskim Caritasom i Hrvatskim Crvenim križem kako bismo donirali hranu koja je još ispravna umjesto da je bacamo. 


Više o suradnji s posrednicima u doniranju hrane

Proizvode koji se više ne mogu prodati, ali su i dalje zdravstveno ispravni, doniramo registriranim posrednicima u lancu doniranja hrane. Sve naše trgovine doniraju proizvode pred istekom roka trajanja, a u čak 34 trgovine posrednici dolaze dva puta tjedno te preuzimaju svježe namirnice preostale od prethodnog dana. Tako smo u 2020. godini Caritasu Zagrebačke nadbiskupije donirali 40 103 proizvoda pred istekom roka trajanja. Dodatno smo Hrvatskom Crvenom križu i Hrvatskom Caritasu donirali 83 405 kg voća i povrća te 78 401 pekarski proizvod. Cilj je i projektom doniranja svježih namirnica obuhvatiti sve trgovine Kauflanda.


Ovo možete učiniti i vi

Spriječite prijevremeno bacanje hrane

Samo u Hrvatskoj godišnje se baci gotovo 400 tisuća tona hrane. 77 posto tog otpada je iz privatnih kućanstava. Ove brojke su još strašnije kada osvijestimo da gotovo milijardu ljudi na svijetu gladuje. Jedan dio tog otpada nastaje zbog neznanja potrošača: jedna trećina hrvatskih građana miješa rok trajanja s datumom do kojeg je proizvod najbolje upotrijebiti. 

Razlika između "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do"

"Upotrijebiti do" označava do kada se proizvod može konzumirati i ne bi ga trebalo konzumirati nakon tog datuma jer se radi o hrani koja je s mikrobiološkog stajališta brzo kvarljiva. "Najbolje upotrijebiti do" je samo pokazatelj do kada proizvod zajamčeno ima svojstva poput mirisa, izgleda ili konzistencije. Obično su ova svojstva očuvana i nakon navedenog datuma te se hrana s tom oznakom može koristiti i nakon navedenog datuma i sigurna je za jelo ukoliko se pravilno skladišti.


Savjeti i trikovi

Spasimo namirnice zajedno

Bacanje hrane je loša navika, nema sumnje u to, ali svatko može poduzeti nešto protiv toga. Dovoljni su jednostavni svakodnevni trikovi koji Vam omogućuju puno odgovornije ophođenje s hranom. 

Ne biste, na primjer, nikada trebali ići u kupovinu gladni jer ćete u pravilu kupiti više namirnica nego Vam je potrebno. Stoga vrijedi pravilo: uvijek kupujte prema svojim potrebama.  

einkaufsliste, shopping list, lebensmittel retten, save food

Popis za kupnju

Prije nego što krenete u kupnju, dobro razmislite što želite jesti ili kuhati sljedećih nekoliko dana. S unaprijed sastavljenim popisom za kupnju nećete doći u iskušenje da kupujete namirnice koje vam nisu potrebne.

Kältezonen, Kühlschrank, fridge, Lebensmittel retten, save food

Zone u hladnjaku

Mjesto na kojem skladištimo hranu u hladnjaku, ima velik utjecaj na njezin rok trajanja. Kvarljivu hranu poput ribe, mesa i suhomesnatih proizvoda treba čuvati na najnižoj polici iznad odjeljka za povrće. Na srednjoj polici treba skladištiti jogurte i sireve, a na najvišoj polici treba držati otvorene namirnice poput konzervi kukuruza ili staklenke s kiselim krastavcima. Blaže temperature u vratima hladnjaka idealne su za čuvanje mlijeka, jaja i maslaca. A u odvojenoj ladici na dnu hladnjaka najbolje je skladištiti voće i povrće. 

obst, gemüse, lebensmittel retten, fruit, vegetables, save food

Kutija "Najprije pojedi mene"

Najjednostavnije ideje često su najučinkovitije. A najlakši način da se hrana spasi jest da je jednostavno konzumirate prije isteka roka upotrebe. Sve što trebate učiniti je napuniti kutiju sa svom hranom koja ima kratak rok trajanja ili kojoj uskoro ističe rok trajanja. Ta kutija će vas uvijek podsjetiti na to da prvo zavirite u nju prije nego što kupite nove namirnice.


Recepti

Kad ti život da ostatke, napravi...

Ostaci hrane lako se mogu iskorisitti za slaganje nevjerojatnih jela. Treba samo malo volje i mašte, naravno.. Donosimo vam dvije odlične ideje kako iskoristiti ono što vam je ostalo od prethodnog dana.


Reciklirajte ostatke namirnica

Naravno da postoje ostatci od hrane koje ne možete iskoristiti za pripremu obroka. Ali čak i njih ne morate nužno bacati u smeće. Upravo za ostatke koji nisu više jestivi postoje korisni trikovi kako ih možete pametno iskoristiti. 

kaffeesatz, peeling, dünger, orchidee

Talog od kave

Kava je većini omiljeno piće. A nakon kave uvijek ostane puno taloga koji obično završi ravno u smeću. Ali to ne mora nužno biti tako. Talog od kave idealan je kao biljno gnojivo, posebno za orhideje, ruže, hortenzije i rajčice. Osim toga, pomoći će i Vama da procvjetate jer je odličan za piling lica. 

kartoffel, kartoffelschale, putzen, stärke

Kora od krumpira

Kora od krumpira je zbog visokog udjela škroba idealna za čišćenje svih vrsta površina. Bez obzira radi li se o tvrdokornim nečistoćama na nehrđajućem čeliku, mrljama na svijetloj koži ili staklu. Jednostavno protrljajte vlažnom stranom ljuske po prljavoj površini i obrišite suhom krpom. 

avocado, kern, wäsche, färben

Avokado

Poznato je da je avokado vrlo bogat vitaminima. Ali jako malo ljudi zna da se koštica avokada može koristiti kao prirodna boja za tkanine. Usitnite i osušite košticu avokada, skuhajte je u otprilike litri vode i ona će pustiti boju. Što više koštica dodate i što ih češće prokuhavate, to će boja biti intenzivnija. Kako biste obojali željenu tkaninu, potrebno je navlaženu tkaninu uroniti u vruću vodu s bojom na otprilike sat vremena, a zatim je ostavite da se ohladi i iscijedite.