Kaufland se zalaže za biološku raznolikost

Kao trgovački lanac s velikim brojem prehrambenih namirnica, smatramo svojom obvezom preuzeti odgovornost za zaštitu naše prirode i osigurati održivu uporabu biološke raznolikosti.

To je biološka raznolikost

Objašnjenje biološke raznolikosti

Ekološka raznolikost, koja se naziva i bioraznolikost ili biološka raznolikost, osnova je cjelokupnog života na zemlji. Mreža tog kulturnog krajolika čini Zemlju jedinstvenim prostorom za pojedine životinjske i biljne vrste, a u konačnici i za ljude. Ova impresivna mreža biološke raznolikosti može se podijeliti u tri područja koja su međusobno usko isprepletena: raznolikost ekosustava, raznolikost vrsta i genetska raznolikost unutar samih vrsta.

Livada s rijekom

Raznolikost ekosustava

Ekosustav označava uzajamno djelovanje svih biljaka, životinja i mikroorganizama u jednom životnom prostoru. Ako jedan njegov sastavni dio nedostaje ili je modificiran, cijeli se ekosustav izbacuje iz ravnoteže i mijenja. Stoga je raznolikost vrsta unutar ekosustava, poput šuma ili potoka, vrlo važna.

Pčela na cvijetu

Raznolikost vrsta

Pod pojmom raznolikost vrsta podrazumijevamo broj životinjskih i biljnih vrsta unutar životnog prostora ili geografskog područja. U svijetu postoji oko devet milijuna vrsta.

Šarena cvjetna livada

Genetska raznolikost unutar vrsta

Genetska raznolikost unutar iste vrste nastaje zbog različitih varijanti gena. Tako se događa da je ista karakteristika kod određenog živog bića različito izražena. Primjeri za to su boja cvijeta ili uzorak leptira.

Milijunima vrsta prijeti izumiranje

Biološka se raznolikost u čitavom svijetu drastično smanjuje. Za to je odgovoran čovjek koji zbog svog djelovanja na prirodna staništa sve više pogoršava situaciju. Glavni razlozi za smanjivanje biološke raznolikosti su zagađenje okoliša i intenzivno šumarstvo, poljoprivreda i ribarstvo.

Ovaj gubitak biološke raznolikosti predstavlja egzistencijalnu prijetnju, ne samo životinjskim i biljnim vrstama, već i nama ljudima. Bez usluga koje nam pruža priroda nastaju goleme posljedice za cijeli sustav: insekti oprašivanjem daju važan doprinos razmnožavanju biljaka, a biljke zauzvrat osiguravaju proizvodnju kisika i regulaciju naše klime. Zaštita i održivo korištenje našeg prirodnog kapitala nemaju alternativu  - samo na taj način moguće je dugoročno osigurati potrebe ljudi. 

Postupanje s palminim uljem

Palmino ulje: koliko ono zaista narušava bioraznolikost?

Affe hält Rinde in der Hand und blickt nach oben

Nigdje u svijetu  biološka raznolikost nije veća nego u prašumi. Primjerice, u prašumama na jednom stablu može živjeti do 1.100 vrsta kukaca. Međutim, u prašumama ne žive samo insekti, već i ptice, ribe i sisavci. Mnogima od njih prijeti izumiranje, posebno orangutanima. Zbog sve većeg širenja plantaža palminog ulja često se uništavaju ogromne površine prašume, a time i staništa orangutana.

 

Zašto je palmino ulje tako velika prijetnja stanovnicima prašume?

 

Palmino ulje nalazi se u raznim proizvodima za svakodnevnu upotrebu, kao što su margarin, čokolada, gotova jela i kozmetika. Ono je produktivnije od ulja ostalih biljaka poput uljane repice ili soje i zato se smatra najjeftinijim biljnim uljem na svjetskom tržištu. To je rezultiralo rastućom svjetskom potražnjom. Kako bi se zadovoljila potražnja, uzgoj uljanih palmi kontinuirano raste, posebno u Indoneziji i Maleziji. Uljane palme najbolje uspijevaju u tropskoj klimi, i to točno tamo gdje se nalazi prašuma. Za tu se svrhu uklanjaju nezamislivo ogromne površine prašume - oko 42 nogometna igrališta u minuti na svjetskoj razini, i to često ilegalno.

Kako mi možemo pridonijeti očuvanju staništa orangutana i ostalih životinja?

 

Izumiranje vrsta pokazuje da je krajnje vrijeme da nešto poduzmemo. Ali kako? Potpuno izbjegavanje proizvoda s palminim uljem nije prihvatljivo rješenje, a jednostavna zamjena alternativnim biljnim uljima rezultirala bi znatno većim potrebama za obradivim površinama  i ugrozila bi egzistenciju mnogih malih poljoprivrednika u poljoprivrednim zemljama. Kao rezultat, problemi bi se premještali ili pogoršavali.

 

Naše rješenje: Zalažemo se za odgovorno postupanje s palminim uljem.

 

Kao član Okruglog stola o održivom palminom ulju (RSPO), koji je postavio globalne standarde za uzgoj palminog ulja, podržavamo male poljoprivrednike i lokalni okoliš. U vlastitim robnim markama smanjujemo udio palminog ulja prilagođavanjem recepata. Za proizvode koji sadrže palmino ulje koristimo certificirano palmino ulje iz odgovornog uzgoja uljanih palmi. 

 

2. mjesto u studiji World Wide Fund for Nature (WWF) o korištenju palminog ulja

 

Uspješni učinci našeg djelovanja mogu se vidjeti u rezultatima WWF-ove studije o korištenju palminog ulja iz 2019. godine. Studija je ocjenila koliko ozbiljno poduzeća shvaćaju svoj angažman prilikom kupnje i korištenja certificiranog palminog ulja u sektoru vlastitih robnih marki. S 19,3 od maksimalno ostvariva 22  boda, Kaufland se pokazao vrlo uspješnim u odnosu na ostala 173 poduzeća i tako zauzeo drugo mjesto u svijetu. 


Izvještaji o transparentnosti 

Izvještaji o transparentnosti za voće, povrće, cvijeće i biljke

Odakle dolaze naše voće, povrće i cvijeće? Pod kojim uvjetima se uzgaja i sadi? Održivost pri uzgoju voća i povrća kao i cvijeća i biljaka vrlo nam je važno. Provodimo kontrole duž cijelog lanca opskrbe – počevši od sijanja, preko transporta, sve do isporuke u naše poslovnice.

Pesticidi mogu ugroziti zdravlje naših kupaca i proizvođača kao i biološku raznolikost, a ekološki sustav mogu nepovratno oštetiti. Kemijsko-sintetičke tvari rješavaju problem neželjenih bolesti biljaka, ali istovremeno štete drugim vrstama biljaka. Posljedica: naš raznoliki kulturni krajolik u kojem obitavaju mnoge životinjske i biljne vrste sve više nestaje. Zato još od 2006. provodimo projekte sa svojim dobavljačima kojima se zalažemo za integriranu poljoprivredu i smanjenje te izbjegavanje pesticida.

S obzirom na pesticide postavili smo tri cilja:

·        Zaštita naših kupaca i njihovog zdravlja

·        Zaštita ljudi u proizvodnji i lancu opskrbe

·        Zaštita prirode i okoliša u području uzgoja

Kako bismo te ciljeve ostvarili razvili smo sustavan pristup: Kauflandovu održivu primjenu pesticida. Smanjujemo drastično korištenje pesticida i pri tome radimo korak više od zakonskih propisa. Konzekventno se zalažemo za to da proizvođači koriste pesticide samo kada ne postoji adekvatna poljoprivredno tehnička alternativa. Neovisnim kontrolama redovno provjeravamo poštuju li se standardi koje smo postavili, i to uspješno: već danas smo predvodnici u smanjenju pesticida pri uzgoju voća, povrća, cvijeća i biljaka, a naši propisi smatraju se najstrožim u branši.

Više o temi saznajte iz naših izvještaja.