Korporativno volontiranje

Društveno odgovorno poslovanje

Kaufland Hrvatska u društveno odgovorne aktivnosti kad god je to moguće uključuje i svoje zaposlenike. Od 2017. godine redovno se provodi korporativno volontiranje kojim se pomaže zajednici, pridonosi očuvanju okoliša, ali i osnažuje timski duh.

Volontiramo lokalno

Tijekom 2023. i početkom 2024. volonterske aktivnosti zaposlenika Kauflanda u potpunosti su bile lokalizirane. Većina volontera odabrala je lokalnu udrugu u čiji se rad želi uključiti i podržati ih volontiranjem bar jedan dan. Volontiralo se tako od Siska, Slavonskog Broda i Čakovca preko Vukovara, Osijeka Vinkovaca, Đakova, Sinja pa sve do Jastrebarskog i Zagreba.

Sve su volonterske akcije imale  zajednički cilj – pomoć ugroženim skupinama društva. Tako su vrijedni zaposlenici Kauflanda uljepšali dane svima – od naših starijih tesocijalno ugroženih sugrađana, preko napuštenih životinja i volontera koji o njima brinu pa do onih najmlađih u našim zajednicama.

Svi zaposlenici Kauflanda koji su sudjelovali u volonterskoj akciji dobili su plaćeni slobodan dan i zahvalnicu za svoj posebni angažman. 

U fokusu naše volonterske akcije 2022. su ljudi!

Kako bismo pomogli ugroženim skupinama društva, u 2022. godini  našu smo volontersku akciju organizirali s našim dugogodišnjim partnerom - Hrvatskim Crvenim križem.

U tjednu od 17. do 23. listopada 2022. gotovo 60 naših zaposlenika diljem Hrvatske sudjelovalo je u aktivnostima koje su bile različite, no sve su imale zajednički cilj – pomoć ugroženim skupinama društva.

Tako su naši vrijedni kolege i kolegice uljepšali dane svima – od naših starijih sugrađana, socijalno ugroženih, raseljenih osoba iz Ukrajine pa do onih najmlađih u našim zajednicama.

HVALA našim volonterima što su se odazvali i sudjelovali u ovoj volonterskoj akciji kako bi svojim trudom pomogli onima kojima je to najpotrebnije.

Zaposlenici Kauflanda i ove godine očistili Hrvatsku

Nakon pandemijske godine u kojoj smo uzeli pauzu od korporativnog volontiranja, u 2021. volonteri Kauflanda rado su se odazvali i bacili natrag na posao. Zaposlenici Kauflanda priključili su se akciji Zelena čistka i sudjelovali u pokretu World Cleanup Day koji za cilj ima čišćenje okoliša, ali i podizanje svijesti o stvaranju i odlaganju otpada.

U suradnji s udrugom Žmergo i velikim brojem gradova diljem zemlje, organizirali smo akciju korporativnog volontiranja za svoje zaposlenike, a u fokusu je bilo očuvanje okoliša. Zaposlenici Kauflanda tako su čistili zelene površine u Zagrebu, Sinju, Zadru, Šibeniku, Zaprešiću, Dugom Selu, Vukovaru, Umagu i Vinkovcima .

Zaposlenici iz gotovo 40 poslovnica, logističko-distributivnog centra i upravne zgrade Kauflanda u gradovima diljem Hrvatske dali su svoj doprinos u čišćenju divljih odlagališta otpada i drugih površina koji predstavljaju ne samo teret za prirodu, već i opasnost za ljude i životinje.

Svi zaposlenici Kauflanda koji sudjeluju u volonterskim akcijama dobivaju plaćeni slobodan dan i zahvalnicu za svoj posebni angažman.

Kaufland u cijeloj Hrvatskoj proveo volontiranje u sklopu „Zelenog tjedna“

Čuvamo okoliš zajedno

Kaufland u cijeloj Hrvatskoj proveo volontiranje u sklopu „Zelenog tjedna“

Preko 150 zaposlenika u volonterskoj akciji uređivalo je nacionalne parkove i parkove prirode diljem zemlje

Za svoje je zaposlenike smo i u 2019. godini organizirali dane volontiranja, a ponovno je u fokusu bilo očuvanje okoliša pa je tako više od 150 zaposlenika tijekom Zelenog tjedna čistilo i uređivalo površine nacionalnih parkova i parkova prirode po cijeloj Hrvatskoj.

Akcija čišćenja okoliša trajala je od 24. rujna do 4. listopada 2019., a u tom periodu zaposlenici su volontirali na čak 11 lokacija diljem Hrvatske, pa su tako volonteri zasukali rukave u PP Papuk, NP Risnjak, NP Brijuni, PP Lonjsko polje, JU Priroda Varaždinske županije, PP Kopački rit, PP Medvednica, PP Žumberak, NP Krka, NP Paklenica te PP Biokovo, čijim je čišćenjem završena akcija.

Ovakvim korporativnim volontiranjem podižemo svijest o volonterskom radu, a kako su nam očuvanje prirode te briga za okoliš izuzetno biti – iznimna nam je čast što volontiramo na predivnim lokacijama nacionalnih parkova i parkova prirode kojima ovim putem zahvaljujemo na izvrsnoj suradnji.

Svi zaposlenici Kauflanda koji su se prijavili dobili su plaćeni radni dan i zahvalnicu za svoj posebni angažman, a sav alat i materijale korištene tijekom Zelenog tjedna donirali smo parkovima.


Zeleni dan u Kauflandu

GDimić/UNICEF

Diljem zemlje zaposlenici svih naših poslovnica uključili su se u rujnu 2018. godine u volontersku akciju i uređivali okoliš.


Velik dio njih posjetio je svoju partnersku školu ViP gdje su uredili školski vrt sadeći razno bilje. Za tu prigodu donirali smo preko 2.000 različitih sadnica te pakete opreme za uređenje vrtova u vrijednosti od gotovo 50.000 kuna.
Dio zaposlenika volontira i u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem s kojim će čistiti plaže ili urediti parkove.

Budući da je ova akcija pokrenuta u sklopu društveno odgovornog projekta „Kaufland škola voća i povrća“ koji podržava i poznata voditeljica Marijana Batinić – i ona se družila s djecom u OŠ Otok u Zagrebu i pomogla im u uređenju školskog vrta.

Pozitivne reakcije stižu iz cijele Hrvatske: „Bilo je jako lijepo i veselimo se ponovnom druženju sa prekrasnom djecom i djelatnicima škole, jedno prekrasno iskustvo koje oplemenjuje.“
Hvala svima koji su pomogli u realizaciji ovog društveno-odgovornog projekta, a posebno onima koji su sudjelovali i tako pokazali veliko srce!


Volonterska nagrada

Kaufland i SOS Dječje selo Ladimirevci

5. prosinca 2017. u sklopu Međunarodnog dana volontera uručena nam je nagrada Volonterskog centra Osijek za koju nas je nominiralo SOS Dječje selo Ladimirevci.

Kao što znate, za vrijeme preuređenja naše poslovnice u Đakovu naši su djelatnici volontirali u SOS Dječjem selu u Ladimirevcima. Mnogim kolegama  pojam volontiranja bio je stran i nisu bili sigurni što ih očekuje. Međutim, ubrzo nakon što su stigli u SOS Dječje selo i susreli se s djecom, bili su očarani. Sve zadatke obavili su što su bolje mogli. Obojili su 13 drvenih klupa, šest kipova i ograde SOS kuća ukupne duljine od čak pola kilometra. Naravno, SOS Dječjem selu donirali smo sve materijale potrebne za provedbu ovog projekta.

Ono što je najviše ispunilo i motiviralo naše kolege iz poslovnice Đakovo bili su dječji osmijeh i toplina. Djeca u SOS Dječjem selu Ladimirevci toliko su ih lijepo dočekali da su im naši djelatnici idući dan donijeli slatkiše – htjeli su im tom malom gestom vratiti bar dio predivnog osjećaja koji su oni imali u njihovom društvu. Ukupno je sudjelovalo oko 40 naših kolega - volontera - i svi su nam potvrdili da bi ponovili ovo iskustvo.

Kao poduzeće izuzetno smo ponosni na naše kolege te smo sretni što i oni zaista žive društveno odgovornim načinom života. Drago nam je što je Volonterski centar Osijek prepoznao ovaj projekt te nam dodijelio nagradu u kategoriji za Doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva.

Čestitamo svim našim kolegama iz poslovnice Đakovo i zahvaljujemo od srca!

 


Kaufland nastavlja volontirati

Hrvatski Crveni križ, Caritas i Kaufland

Zatvaranje trgovine zbog preuređenja zaposlenici poslovnice Zadar 1 obilježili su dvodnevnim volontiranjem, i to u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa i Caritasa Zadarske nadbiskupije.

25 volontera koji su se odlučili sudjelovati u volontiranju u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa sortirali su novu odjeću, koju je Hrvatskom Crvenom križu donirao jedan trgovački lanac nakon poplave u obližnjem trgovačkom centru. Nakon sortiranja i pakiranja robu su pripremili za distribuciju Gradskim društvima Crvenoga križa, koji će ih potom dijeliti potrebitim ljudima.

27 volontera koji su pak dva dana proveli u prostorijama Caritasa Zadarske nadbiskupije pomogli su u svakodnevnim poslovima pučke kuhinje, skladišta, prenoćišta za beskućnike i socijalne samoposluge. Pritom su detaljno očistili prenoćište i druge prostorije, uredili okoliš, peglali, brali blitvu i pripremali namirnice za ručak koji se dijelio u pučkoj kuhinji te su svojim iskustvom pomogli u organizaciji skladišta.

Još jednom se pokazalo da pomaganje onima kojima je pomoć potrebna dodatno povezuje i motivira ljude te pridonosi boljem razumijevanju problema u zajednici, a samim time i većoj osjetljivosti za društvena pitanja.


Volonteri iz Virovitice

Za vrijeme preuređenja njihove trgovine, i zaposlenici Virovitice bavili su se društveno korisnim radom.

Nakon što smo u ljetnim mjesecima svjedočili prvom volontiranju u Kauflandu Hrvatska, koje su odradili zaposlenici iz Čakovca i Đakova, štafetu su preuzeli njihovi kolege iz naše trgovine u Virovitici.

Volontiranje je ovaj put organizirano u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, koji pohađaju djeca i mladi s posebnim potrebama. Svojom je (velikim dijelom novootkrivenom) kreativnošću njih 25 sudjelovalo na radionicama na kojima su izrađivali različite edukativne igre, družili se s korisnicima Centra te pomogli u uređenju dvorišta.

Kao i s prijašnjih volontiranja, i s ovog su zaposlenici ponijeli isključivo pozitivna iskustva i nova, tek sklopljena prijateljstva.

 


Zaposlenici Kaufland
Virovitica team

Djelatnici Kauflanda prvi su puta organizirano volontirali

Kaufland angažman u azilu

Dok su njihove poslovnice bile zatvorene zbog preuređenja, zaposlenici poslovnica Čakovec i Đakovo bavili su se društveno korisnim radom.

HCK i sklonište Prijatelji Čakovec

Zaposlenici poslovnice Čakovec imali su mogućnost izbora. Polovica koja se odlučila za volontiranje u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa pomogla je u uređenju interijera i okućnice stambenih jedinica koje služe za organizirano stanovanje osoba s intelektualnim poteškoćama. Druga polovica koja je volontirala u skloništu za pse Prijatelji pomogla je u poboljšanju životnih uvjeta otprilike 400 pasa koji u skloništu borave do pronalaska svojih stalnih domova, tako što su, između ostaloga, gradili kućice, bojili ograde i pokosili cjelokupnu površinu oko azila.

SOS Dječje selo Hrvatska

Zaposlenici poslovnice Đakovo koji su se odlučili za volontiranje bili su u SOS Dječjem selu Ladimirevci, kojem smo u okviru kampanje „Ponosi se sobom“ donirali 20.000 kuna za opremanje SOS kuće Dunja. Njih 40 odradilo je lavovski posao te su u dva dana uredili dvorišta svih 16 kuća iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci.

Zaposlenici Kauflanda ova su dva dana iskoristili za međusobno upoznavanje u okruženju koje se ipak razlikuje od svakodnevnog rada u poslovnici te su se uz rad dobro i zabavili.