Brzi i jednostavni obroci u ljetnim mjesecima

Zagreb, lipanj 2020.

Lagani obroci – salata kao glavno jelo

Ulaskom u lipanj bližimo se ljetu, a upravo u ovom razdoblju možemo najviše uživati u domaćem voću i povrću. Tijekom ljetnih mjeseci visoke temperature imaju značajan utjecaj na naše tijelo te bismo trebali prilagoditi i našu prehranu. Jeste li znali da za vrijeme ljetnih vrućina naše tijelo može izgubiti i do tri litre tekućine na dan? Stoga se ljeti preporučuje stalna hidratizacija te lagana hrana. Odličan primjer takvog obroka je kombinacija zelene salate i rajčica.

Zelena salata i rajčica – kraljice ljetne prehrane

Blagotvorne koristi zelene salate znali su još i kraljevi Perzije prije više od 2500 godina. Danas je neki koriste za upalu desni, a nama je njena najveća prednost bogatstvo nutrijentima. Većina njenog sastava je voda što je čini idealnim izborom za obrok tijekom ljeta. Zelena salata puna je vlakana te je lako probavljiva, a sadrži i velike količine antioksidansa. Osim toga, ona je i niskokalorična hrana pa je dobar izbor i za one koji paze na liniju ili se pripremaju za plažu. U svijetu postoji više od 200 vrsta zelenih salata, a u hrvatskim OPG-ovima najzastupljenija je salata kristalka. Jeste li se ikad pitali zašto je baš tako zovemo?

Priča seže još u vrijeme Kolumba koji je zelenu salatu doveo u SAD. Tada započinje njena kultivacija, a da bi preživjela transporte na višim temperaturama, njene listove prekrivali su ledom. Prijevod engleskog naziva je santa leda, a nama se ipak više sviđa naš- salata kristalka.

Kaže se kako sadnjom biljaka u sklopu s njihovom kompatibilnošću možemo poboljšati njihov rast, povećati urod i zaštititi biljke od nametnika. Iako, prema nekim istraživanjima, salata i rajčica nisu povrće koje se dobro slaže u zemlji – možda zato što su obje kraljice ovog godišnjeg doba – one postaju najbolja kombinacija na vašem ljetnom tanjuru.

To znaju i naši vrijedni uzgajivači vrhunske slavonske rajčice s djedove ledine. Rurisove rajčice proizvode se na prirodan način. Unutar zatvorenog eko-sustava uzgajaju se bumbari koji oprašuju biljke, a uigrani Rurisov tim brine se i živi s biljkama kao da su članovi njihovih vlastitih obitelji. Okus i miris ovih rajčica ne ostavlja mjesta sumnji da se radi o prirodnim domaćim proizvodima koji donose aromu djetinjstva na naš stol. Kako Kaufland brojne proizvode, poput mesa, jaja, voća i povrća, nabavlja lokalno te se velika pažnja polaže upravo na suradnju s domaćim proizvođačima kroz projekt Naše mi najbolje paše, tako su i salata kristalka i Ruris rajčice dio njihove ponude. Sada kada znamo sve njihove blagodati preostaje nam samo složiti svoj zdravi obrok i poslužiti salatu kao glavno jelo.

 Priprema salate

Uz malo začina i dodataka, od salate se može napraviti brz i zdrav obrok. Ulje je definitivno neizostavno,  a u duhu ljeta i mediteranske kuhinje, savjetujemo uporabu maslinovog ulja. Vašoj kristalki svakako dodajte prijateljicu rajčicu te još povrća po želji, ali i voća ili orašastih plodova. Sezona je jabuka, višanja, trešanja, lubenica... Iznenadite svoja nepca nekom novom kombinacijom! Ako želite pojačati obrok, salati dodajte piletinu, ali kuhanu, kako bi vaš obrok i dalje bio lagan. Osim piletine, možete dodati i tunu ili kozice. Ako nemate nešto od navedenog „pri ruci“, salati možete dodati i sir. Kod salate je najbolje upravo to, što iz ničega u frižideru, možete uz malo truda napraviti konkretan obrok.

Više o suradnji s domaćim proizvođačima na https://www.kaufland.hr/asortiman/nase-najbolje-pase.html.

Kontakt

Korporativne komunikacije
Donje Svetice 14
10 000 Zagreb